"U ovom trenutku ja sam protiv Istanbulske konvencije"

Vijesti 27. velj 201822:08 > 22:14
N1

Upitan u emisiji Veto Sanjina Španovića na N1 televiziji kako bi on osobno kao zastupnik glasao u Saboru o Istanbulskoj konvenciji, obzirom da je ranije rekao da će zastupnici Mosta glasati po svojoj savjesti, predsjednik Mosta kazao je kako on u ovom trenutku ne bi bio za Konvenciju.

Smatra da se problem Istanbulske konvencije može riješiti postrožavanjem zakona protiv nasilja.

“Što se tiče Istanbulske konvencije, hajdemo razdvojiti dvije stvari. Ona se bori protiv nasilja, ali je isto tako u ovom trenutku kontaminirana u javnosti s rodnom ideologijom. Mene zanimaju argumenti u Saboru je li Istanbulska konvencija alat za borbu protiv nasilja ili su to stražnja vrata za rodnu ideologiju. Ne volim kada mi se pokušava uvaliti nešto sa strane. 

Hajdemo maksimalno postrožiti zakone protiv nasilja i onemogućiti bilo kakvo nasilje i riješili smo Istanbulsku konvenciju. S druge strane, mislim da to nije cijela priča i, s obzirom da ne želim tako djelovati, ja ću reagirati u trenutku kada čujem raspravu, ali na ovakav način ja neću biti za Istanbulsku konvenciju ako se pokažu ovakvi argumenti”, kazao je Božo Petrov u emisiji Veto.

Smatra da se od ove teme radi prevelika fama i da se o njoj treba konačno raspravljati u Saboru.

“Ja ne znam od čega bježi vladajuća većina. Ja ne vidim gdje je problem u izbjegavanju rasprave. Čemu to? Rasprava vam daje mogućnost da vam daje argumente. Ja želim da se dogodi rasprava o toj temi i da se konačno rasčiti taj dio. Stvara se fama oko Istanbulske konvencije, a nitko ne želi o njoj razgovarati”, kazao je Petrov.

Obzirom da na pitanje hoće li on biti predsjednički kandidat Mosta uporno odgovara kako će o tome odluku donijeti tijela stranke, voditelj Španović ga je upitao što ako tijela Mosta odluče da on bude njihov kandidat za Pantovčak.

“Ne znam koliko bih bio sretan s tim, ali zadržat ću se na tome. Ukoliko Most donese odluku da ima kandidata, to će tako biti. Ne bih volio u ovom trenutku o tome pričati jer nitko ne zna koji će se kandidati pojaviti do izbora i koga će Most podržavati”, kazao je Petrov.

S bivšim premijerom Oreškovićem, kaže Petrov, redovno se čuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.