Tanjić objasnio zašto se ne slaže s preporukama Vijeća

Vijesti 28. velj 201819:34 > 19:36
N1

Rektor Hrvatskoga katoličnog sveučilišta, Željko Tanjić, dostavio je svoje izdvojeno mišljenje o zaključcima Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Tanjić se ne slaže s time da se sankcionira pozdrav “Za dom spremni”, a da isticanje zvijezde petokrake ostane nepromijenjeno.  “Hrvatski Ustav je odbacio komunistički sustav, a netko ipak traži da ostanu komunistički simboli? Pa po čemu je onda taj sustav odbačen? Koja je onda logika zadržavanja komunističkih simbola? Odbačen politički, ekonomski, društveni i svaki drugi komunistički sustav, a simboli ostaju. Zašto? Kojom logikom? Budući da je komunistički sustav osuđen u Europi i u Hrvatskoj, simboli toga sustava ne mogu se upotrebljavati u demokratskom društvu”, smatra Tanjić.

 U svom je mišljenju istaknuo da Hrvatsku ne obvezuje praksa zapadnih zemalja Europske unije, “jer one nisu prošle kroz povijesno iskustvo komunizma, koji je u Hrvatskoj bio na vlasti punih 45 godina.”

“Kolikogod je ustaštvo negativno djelovalo na hrvatsko društvo, ne samo zbog svojih brutalnosti, nego i zbog kompromitiranja hrvatske borbe za slobodu i nezavisnost, nema nikakve dvojbe da je materijalistički, represivni i pseudosocijalni komunistički poredak najviše odgovoran za nazadovanje hrvatskog društva i njegovu sporu obnovu u proteklih 28 godina tranzicije. Zato uporaba crvene zvijezde u Francuskoj i Italiji ne može imati jednako značenje ili iste posljedice kao u Hrvatskoj”, smatra Tanjić.

“Minimalna zadovoljština što se nudi zabranom ‘velikosrpskih simbola’ i legalizacijom ‘ZDS’ u grbu HOS-a samo naglašava logiku dvostrukih mjerila i jednostrukog otvaranja starih rana”, rekao je Tanjić u svom izdvojenom mišljenju.

Istaknuo je da u Hrvatskoj postoji samo jedno rješenje glede simbola i tumačenja totalitarnih režima, a to je “puna sloboda korištenja i rasprave”.  “Hrvatski narod nije nedorastao da, na osnovi vlastitih iskustava, ne bi mogao procijeniti tko je u pravu, a tko u krivu kad je riječ o sučeljavanju s prošlošću. Oni koji bi slobodu dijelili na komadiće, uspjet će samo u tome što će proizvesti nove runde ideoloških sukoba – jednu vrstu verbalnog građanskog rata. Ne bi bilo dobro kad bi naš narod zaključio da je to prikrivena želja onih koji donose ovakve prijedloge”, smatra Tanjić.

Kako N1 neslužbeno doznaje, Tanjić je u Vijeću bio najgorljiviji zagovaratelj zabrane zvijezde.

N1 također doznaje da je dogovoreno da članovi Vijeća koji to žele mogu svoja mišljenja poslati u roku od sedam dana i da će ta mišljenja također postati dijelom dokumenta.

Tanjić je prvi koji je iskoristio tu mogućnost, ali se može očekivati da će mišljenja biti još.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.