"Uplitanje države u Agrokor bilo je duboko opravdano"

Vijesti 01. ožu 201811:23 > 11:28
N1

Gost N1 Studija uživo bio je bivši guverner Hrvatske narodne banke, Željko Rohatinski.

Koliko pratite sve što se događa oko Agrokora, kako to komentirate?

Ne pokazujem zanimanje za ono što se zbiva u Agokoru, iz razloga što je i moj poslovni angažman u Agrokoru bio specifičan. Moj posao je bio da pratim makroekonomska pitanja u Hrvatskoj i široj regiji i da o tome informiram predsjednika Uprave. Sa samim poslovanjem Agrokora nisam imao nikakve izravne veze.

Jeste li mogli naslutiti da će biti poslovnih problema?

Da bi to mogli naslutiti, morate imate odgovarajuće istinite informcije. A takve informacije su uglavnom imali članovi Uprave i Nadzornog odbora. Ostali djelatnici ne, uključujući i mene.

Je li vas Todorić ikada pitao za savjet? 

Bio sam prisutan samo na jednom sastanku Uprave Agrokora gdje nas je predsjednik informirao o namjeri da uđe u vlasničku strukturu Mercatora. Govorilo se o efektima sinergije i na toj sjednici većina članova Uprave je izrazila svoje zadovoljstvo takvom poslovnom odlukom. Ja sam bio jedini koji sam spomenuo da sinergijski efeksti mogu biti pozitivini u dobrim uvjetima, ali da mogu biti i negativni u lošim uvjetima. U tom trenutku Hrvatska je još uvijek bila u recesiji i moje mišljenje je bilo da nije pravi trenutak za takve poslovne operacije. To nije ostavilo nikakav dojam na članove Uprave i odluku.

Je li i to jedan od uzroka situacije u kojoj se Todorić našao?

Popularno rečeno, to je bio okidač. Radilo se o velikom zalogaju, a financijski kapacitet Agrokora je bio premali za takav zalogaj.

Što mislite bi li se ovo dogodilo da je Todorić ostao i pokušao postići aranžman?

Rekao sam vam da o poslovanju Agrokora ja znam vrlo malo. A ono što znam je da pokušaj uspostavljanja kreditne linije na početku 2017. nije uspio jer su strani investitori odustali od toga. Ne znam je li postojala alternativna metoda da kompanija osigura potrebnu likvidnost. Ako je i postojala, očito nije uspjela i Agrokor je došao u stanje nelikvidnosti. Za pretpostaviti je na bazi daljnjeg razvoja događaja, i u stanje nesolventnosti.

Što mislite o Lex Agrokoru?

Ja mislim da u takvoj situaciji u kojoj se našla kompanija veličine Agokora je sascim prirodno i logično da se država uplela u pokušaj iznalaženja rješenja. Da li je to učinjeno na najbolji način i jesu li postojale druge, potencijalne metode, to će pokazati sam završetak procesa. Mislim da je uplitanje države bilo duboko opravdano.

Koje su najslabije točke Lex Agrokora?

Po informacijama objavljenima u medijima, najspornija stvar može biti podjela vjerovnika na različite kategorije koje mogu biti podložne pravnom osporavanju. S obzirom na ono što se sada zna o financijskoj situaciji, očito je da će vjerovnici izgubiti dio potraživanja, ali ne svi jednako.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.