Prosvjed učitelja pred Ministarstvom, ministrica za dijalog

Vijesti 01. ožu 201812:28 > 12:32
N1

Sindikat hrvatskih učitelja danas je organizirao prosvjed ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja. Traže sklapanje kolektivnog ugovora, a ne, kako kažu, jednostrane odluke Vlade.


Vlada će donosi odluku o primjeni materijalnih prava, ali kolektivni ugovor nisu samo materijalna prava, izjavila je za HRT predsjednica sindikata Sanja Šprem. ‘Tražimo nastavak kvalitetnih pregovora, ugovaranje boljih materijalnih prava obzirom na rast BDP-a i veću zaštitu zaposlenika u sustavu osnovnih škola – što se isključivo može kolektivnim ugovorom’, istaknula je predsjednica Hrvatskog sindikata učitelja.

N1

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izišla je među učitelje kako bi čula njihove zahtjeve i postoje li neki drugi prijepori oko kojih moraju naći zajednički jezik. Potvrdila je kako su u tijeku pregovori o kolektivnom ugovoru za sve učitelje i nastavnike te kako kroz dva, tri tjedna očekuje završetak procesa. Istaknula je kako je na današnjoj sjednici Vlade donesena odluka o produženju materijalnih prava za sve učitelja osnovnih i srednjih škola.

‘Do sada je održano 10 sastanaka i osam radnih skupina. Ne vidim da je ovdje monolog, već dijalog’, naglasila je.

Zamolila bih vas da svi zajedno uđemu u zgradu Ministarstva,m da sjednemo i popričamo o prijepotrima o kojima treba razgovarati. Tako ćemo i našim učenicima i studentima pokazati da smo spremni za dijalog’, kazala je ministrica koju su prosvjednici izviždali.

‘Mi ne živimo od lijepih riječi, već od djela, želimo kolektivni ugovor’, uzvratili su ministrici.

Kolektivni ugovor nisu samo materijalna prava, već sva naša prava’, dodaju prosvjednici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.