Željko Reiner za N1: Nije nas narod izabrao zbog doskočica

Vijesti 02. ožu 201810:08 > 10:12
N1

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner kazao je da nije umoran nakon što je jučer cijeli dan i potom cijelu noć, do jutra, proveo u Saboru.

“Zasad nisam umoran, prilično sam dobrodržeći još uvijek, iako sam ovdje 24 sata”, kazao je Reiner. Tvrdi da je za cijelonoćnu raspravu kriva oporba

“Noćas smo imali primjer kako oporba koristi neke mehanizme koji postoje u sadašnjem poslovnniku i kako ih zlorabi i koristi na specifičan način”, kazao je Željko Reiner te dodao kako su tijekom prve dvije točke jučer, stanke i njihovo objašnjavanje trajali čak dva i pol sata.

“One su bile nepotrebne. Uz svaki nastup je bilo između 15 i 20 replika i to najbolje govori da je potrebno promjeniti poslovnik. Nije nas narod izabrao zbog doskočica i da bi bili dovitljivi i zanimljivi, nego da donosimo zakone u njihovu korist”, rekao je potpredsjednik Sabora.

“Rasprava je zakazana tjedan dana ranije i znali su da je to treća točka ne dnevnom redu. Da su htjeli ubrzati stvar ne bi potrošili dva i pol sata na stanke. Sve se to moglo napraviti jučer popodne da su to htjeli”, poručio je na kritike oporbe da je ta točka stavljena u kasni termin.

“Korisiti su filibustijerstvo, koje je poznata metoda u drugim parlamentima, a kod nas se još nije koristila te su iza svakog nastupa tražili stanke”, kazao je Reiner i dodao da se baš zbog takvih praksi, koje su uvedene u zadnje dvije godine, treba mijenjati poslovnik.

“Ova rasprava može trajati još cijeli dan danas i u ponedjeljak. Pokazali su se kakvi jesu i svi koji su gledali, vidjeli su koliko je to konstuktivno. Tražili su stanke kako bi čitali Bibliju i govorili o cijeni banana. Sumnjam da su građani htjeli da to govore kada su ih izabrali u Sabor”, rekao je Reiner.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram