Kako upravljati javnim dugom i javnim financijama?

N1

U raspravi "Državne financije u funkciji razvoja" održanoj u srijedu na Veleučilištu Vern, ministar financija Boris Lalovac rekao je da Hrvatskoj nedostaju instrumenti za kvalitetno restrukturiranje dugova i da je iz krize teško izaći bez gospodarskog rasta, te poručio da su potrebne jake strukturne reforme.

“U ovoj državi nikada nije bilo lako biti ministar financija. Uvijek novca treba, a nikad ga nema. Bez restrukturiranja ne možemo dalje. Nismo konkurentni jer se sporo restrukturiramo. Počelo se s restrukturiranjem kompanija kroz predstečajne nagodbe, no treba nastaviti prema obrtnicima, OPG-ovima i privatnim osobama. Privatni dug iznosi 137 posto BDP-a”, kazao je ministar Boris Lalovac.

Što se stalnog mijenjanja poreznih zakona tiče, on je za sveobuhvatnu reformu za određeno razdoblje.

“Treba čestitati ministru jer je uspio slomiti otpor Porezne uprave oko obvezujućih mišljenja. Javni sektor najveći je uteg gospodarstvu ove države. Država nema nikakav instrument penalizacije ili nagrađivanja ovisno o (ne)radu djelatnika i javnom sektoru”, kazala je Martina Dalić.

Bivši ministar financija u vladi Ivice Račana, Mato Crkvenac, kazao je da problem nije broj ljudi u javnom sektoru, nego efikasnost funkcioniranja institucija – koliko su one u sluzbi onih poduzeća i pojedinaca koji pune proračun.

“Ovdje sjede krivi ljudi. O ovim pitanjima bi trebali razgovarati oni koji pretendiraju voditi Vladu. Nijedan ministar financija ne može smoći toliko para koliko moze posisati zdravstvo, socijala, poljoprivreda”, kritičan je bio Borislav Škegro.