"Najveća ugroza za Hrvatsku je demografska depopulacija"

Vijesti 07. ožu 201817:48 > 17:55
N1

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je izlaganje o obrambenim i vanjskopolitičkim prioritetima RH članovima Hrvatskog generalskog zbora.

Nakon izlaganja javnosti su se obratili predsjednica Grabar Kitarović i predsjednik HGZ-a Pavao Miljavac.

Iako je kako je navela, bilo riječ o predavanju, predsjednica je susret s članovima Generalskog zbora ocijenila kao iskren i otvoren.

“Razgovarali smo o situaciji u Hrvatskoj, sigurnosnim ugrozama u Europi i globalno, što i kako radimo, kako odgovoriti na te izazove, kako se nosi s tim Europskoj uniji i NATO-u. Trebamo više voditi, a manje slijediti.

Osobno za najveću ugrozu držim demografsku depopulaciju. Moramo raditi na tome kakao ćemo stvoriti klimu da mladi ostaju i da se vraćaju u Hrvatsku”, kazala je Grabar Kitarović.

Miljavac je kazao da u HGZ-u strahuju da presuda šestorki Herceg Bosne nije kraj već da bi se to “moglo produžiti”.

“Predsjednica smatra da se time destabilizira cijeli ovaj prostor”, kazao je Miljevac.

Predsjednica je rekla je da se razgovaralo i o ulozi Hrvatskog generalskog zbora u sustavu domovinske sigurnosti i u oblikovanju određenih trendova u društvu.

Miljavac kazao je novinarima da su generali postavili puno pitanja i bili zadovoljni odgovorima.

Zanimalo ih je hoće li doći neka dokumantacija iz Haaga i hoće li se u BiH osnovati “nekakav ‘mini Haag'”, rekao je i napomenuvši se u Hrvatskom generalskom zboru plaše kako presuda šestorici čelnika Herceg Bosne “nije kraj”. I predsjednica, rekao je Miljavac, smatra da se time destabilizira cijeli ovaj prostor. “Europa i ostali ne razmišljaju da time destabiliziraju cijeli prostor,” rekao je general Miljavac.

Predsjednica je, kazao je, rekla da će od diplomacije tražiti informacije.

Na pitanje da komentira današnji sastanak s predstavnicima Udruge Blokirani, navela je da su joj uručili svoje prijedloge koje je već proslijedila Vladi odnosno resornom ministru Bošnjakoviću.

“Ja želim da se ta rasprava nastavi u konstruktivnom duhu i da se u procesu donošenja novog ovršnog zakona i rješavanja pitanja blokiranih vodi računa da su u taj proces uključeni ne samo predstavnici banaka, već i blokiranih,” rekla je Grabar Kitarović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.