Potpisan memorandum o rekonstrukciji pruge Zagreb-Beograd

Vijesti 09. ožu 201813:38 > 13:41
Ilustracija

Srbija i Hrvatska potpisale su u petak Memorandum o suglasnosti između dvaju ministarstava o suradnji radi promicanja učinkovitosti željezničkog prometa koji bi trebao ishoditi rekonstrukciju željezničke pruge Beograd-Zagreb i ubrzati putnički i robni promet sa sadašnjih sedam i pol sati na četiri sata.

Memorandum je s hrvatske strane potpisao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a u ime srbijanske vlade vicepremijerka i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Potpisivanje sporazuma ocijenjeno je kao veoma važno za obje strane i kao jedan od prvih konkretnijih rezultata nedavnog posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Ministar Butković ukazao je na važnost Koridora 10 za Hrvatsku, cijelu regiju, ali i Europsku uniju u cijelosti te je istaknuo da će taj projekt s hrvatske strane stajati oko milijardu eura.

Srbija će u rekonstrukciju dionice na svom teritoriju uložiti oko 250 milijuna eura.

Ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović istaknula je važnost regionalne i bilateralne suradnje na infrastrukturnim projektima i zajedničko apliciranje da bi “u sinergiji”, kao zemlja članica i zemlja kandidatkinja za članstvo, iskoristili sve šanse za korištenje novca iz infrastrukturnih fondova EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.