Trakavica oko nabave hrvatske vojne eskadrile i dalje traje

N1 / Screenshot

Trakavica oko nabave hrvatske vojne eskadrile i dalje traje. Prema neslužbenim informacijama ministar obrane i predsjednica Republike imaju različite favorite. Danas zajedno poručuju da su spremni na konačan razgovor. No do njega sigurno neće doći u idućih desetak dana jer predsjednica odlazi na turneju po Južnoj Americi.

Bilo da je riječ o poplavama ili nacionalnim ugrozama obrana na zemlji je organizirana. No kad je zračni prostor u pitanju stvari su na čekanju već neko vrijeme. Odluka o nabavi novih nadzvučnih aviona trebala je biti donesena do kraja prošle godine, no rješenje o kupnji i dalje je na čekanju.

“Otišli smo u Sabor, dobili smo jednoglasno mišljenje. Znači cijeli saborski Odbor uključujući i SDP je bio za tu preporuku stručne skupine- i sada drugi korak u procesu donošenja odluke je vijeće za obranu. Tu je predsjednica, premijer, sad su oni ti da bude Vijeće za obranu, a kasnije Vlada ta koja donosi odluku”, kaže potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Proces obavijen velom tajne. Umjesto dotrajalih ruskih Migova 21 trebao bi donijeti nove ili polovne čuvare hrvatskog neba. No o konkretnom datumu, kako ministar kaže, želje stare 15 godina, vlada omerta. Saborski odbor je svoje rekao, završnu riječ imaju predsjednica i premijer no neslužbeno se doznaje kako svaki ima svog kandidata pa su avioni za sada na čekanju jer nema potrebnog konsenzusa.

“Često razgovaramo i ja sam spremna kad god Vlada predloži spremna sam na sjednicu Vijeća za obranu. Sutra putujem, slijedećih 10 dana sigurno ne, ali kad god predsjednik Vlade bude spreman ja sam sa svoje strane spremna da se nađemo i da raspravimo to”, poručila je predsjednica.

Premjjer se još prije 15 dana u Bruxellesu pohvalio pred glavnim tajnikom NATO-a kako je dogovor tek pitanje vremena, preciznije – nekoliko tjedana: “Kad je riječ o borbenim zrakoplovima glavni tajnik je svjestan da je moja Vlada prva u dugo godina nakon dugo rasprava koja nije dvojila ni sekunde o potrebi da se pojača spremnost hrvatskog ratnog zrakoplovstva”. 

Proces u kojem smo dobili ponude je pri kraju. Proučili smo sve ponude koje su pristigle u Ministarstvo obrane koji vodi taj postupak te će u idučih nekoliko tjedana biti objavljena konačna odluka.

Ipak čini se da jedino što dva tjedna nakon te izjave leti – jesu strelice na potezu premijer predsjednica. Oporba u svemu nalazi prostor za sumnje pa potežu pitanje zašto se s odlukom toliko čeka.

Ponude su dali Grčka, Izrael, Švedska i SAD, izraelski su mediji u jednom trenutku čak najavili da je posao praktički dogovoren na gospodarskom forumu u Davosu. Mediji neslužbeno nagađaju da su polovni Izraelci prvi odabir ministra i Vlade, dok predsjednica priželjkuje nove švedske Gripene. No koje će zračne jurilice štiti plavetnilo iznad Hrvatske ostaje nepoznato dok dva glavna politčka brijega Markov trg i Pantovčak ne sjednu za stol. U konačnici kako je i sam ministar rekao – odluka je na premijeru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.