Kako se grad na četiri rijeke sprema za opasnost od poplava

Vijesti 09. ožu 201820:06 > 20:11
N1

Zatoplilo je, a to nakon velikog snijega znači i opasnost od poplava. Jedno od najkritičnijih područja je Karlovac i njegova okolica. Kako se grad na četiri rijeke priprema na opasnost od vodnog vala provjerila je Mirna Brekalo.

Pijesak ovaj put ne ide u vreće, već u improvizirane kutije, koje bi Karlovčane trebale zaštititi od poplava koje prijete nakon otapanja snijega.

“Mi smo izgradili nešto više od dva kilometra privremenog sustava obrane od poplava, još nam je preostalo 3 kilometra što ćemo dovršiti u idućih 10-tak dana tako da ćemo uspostaviti minimalnu mogućnost šteta na području grada Karlovca, nismo zaboravili nijedno područje grada Karlovca”, uvjerava Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda. 

Bageri ove box-barijere pune pijeskom dok se ne izgradi pravi sustav obrane od poplava, čija bi izgradnja trebala krenuti najesen. Dotad će se Karlovčani morati pouzdati u ovo rješenje. Neki stanovnici koji žive uz rijeku baš i nisu optimistični.

“Lepo izgledaju, ali čisto sumnjam da će to pomoći šta. Možda bi da je to celom rijekom, ali onaj tko ne pozna Kupu, zna da teško da će to. Daj bože da sam u krivu”, nada se Barica Klokočki.

“A to su trebali razmišljati prije i bivše vlade. Trebali su napraviti kak su u Drežniku napravili, sad mi delamo dupli posao, dupli posao, jelda”, upozorava Vladimir Gračan

A kako ovog puta ne bi bilo duplog posla, u Karlovcu je zasjedao Stožer civilne zaštite na čelu s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović, koja je poručila: “Ja bih ipak se usredotočila na to da se idemo baviti prevencijom, idemo izgraditi trajne nasipe i idemo ulagati u trajnu zaštitu i idemo sanirati eventualno pojedinačne slučajeve koji se budu događali”.

 A glavna utjeha Karlovčanima trenutno može biti prognoza – vodostaj rijeka ipak ne bi trebao narasti toliko da bi ugrozio njihove kuće.

Više pogledajte u prilogu

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.