Miljavac: Hrvatska bi trebala nabaviti američke zrakoplove

Vijesti 10. ožu 201813:00 > 13:07
N1

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac je tijekom gostovanja u emisiji Novi dan komentirao nabavku novih borbenih aviona.

“Kada nemate vlastitu proizvodnju za tako složen proizvod onda morate gledati kupnju nekakvog aviona koji je poznat. Ostaje novi američki zrakoplov s novom elektronikom koji je superiorniji u regiji. Mi po Ustavu imamo zadaću štititi naše nebo, možemo u kratkom vremenu zaštititi i kontrolirati zračni prostor Hrvatske, ali i dijela Slovenije i BiH. Kada bih ja odlučivao, uzeo bih novi avion. On donosi nekoliko ozbiljnih problema, a to je njegovo održavanje i stručnjaci koji bi to radili. U sklopu obuke se to može riješiti, a piloti bi trebali na preobuku. Ali nije se školovao dovoljan broj pilota i moglo bi se dogoditi da nećemo imati više borbenih pilota. Završe školovanje s 27, 28 godina i mogu letjeti do 40. godine života.

Novim avionima, američkim, je cijena spuštena, na duži rok s niskom kamatom i u ovom momentu novac nije presudan. Ovo je politička odluka i zbog toga je stalo.”, smatra Miljavac koji je prokomentirao i odluku Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima.

“Nedopustivo je da se godinu dana raspravlja, kao da je svemirska tehnologija. Tu treba biti decidiran, ili jedno ili drugo. Ako braniš nešto što Europa odbacuje onda to treba uzeti u obzir. Ovo može samo zakomplicirati. Tko će to ocjenjivati? To se nije puno pomaklo, netko u Vladi treba reći i napokon riješiti. Bavimo se stvarima koje vode naprijed. Kada ne znaš ozbiljno naprijed onda se vraćaš unazad na ono što znaš”, zaključio je Miljavac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.