Milanović u Bruxellesu: Ne možemo se uspoređivati s Grčkom

Vijesti 12. velj 201517:29 > 17:31
N1

Premijer Zoran Milanović boravio je u četvrtak u Bruxellesu, gdje je komentirao aktualna događanja kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu.

Komentirajući situaciju u Grčkoj nakon pobjede Syrize, Milanović je odbacio mogućnost da i Hrvatsku dočeka takav scenarij.

“Nemamo niti blizu takve reforme, jer se mi nismo našli u takvoj situaciji. Mi se s tim, na sreću, ne možemo uspoređivati. Syriza je davala nevjerojatna obećanja, a sada je na njima da ta obećanja i ispune. Na nama je da budemo solidarni prema Grčkoj, ali nemam povjerenja u one koji su u stanju koalirati s ekstremnom desnicom.

Naše reforme će brzo davati rezultata, ali bez trauma koje proživljavaju druge države. S pravom očekujemo da ova godina bude godina rasta, uz cijeli niz socijal-demokratskih mjera, ali, naravno, u okviru mogućega”, kazao je premijer Milanović.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, kazao je da mnoge stvari podsjećaju na stvari koje smo gledali na području Balkana prije 20 godina.

“Rusija je povrijedila suverenitet druge države, to ne može tako. Hrvatska tu, naravno, ima interesa i nadam se da je dogovor u Minsku nešto više od privremenog primirja”, rekao je Milanović.

Komentirao je i pitanje odlaska hrvatskih građana na inozemna bojišta, posebno u Ukrajinu.

“Dok god to nije teroristička organizacija, ja tu ne mogu ništa. To je danas uobičajenja pojava, nažalost, tako je”, rekao je.

Komentirao je i izjavu Radimira Čačića da je izveo politički atentat na njega.

“Nisam u tome sudjelovao u detaljima, ali to niti je cilj, a vjerojatno neće biti ni posljedica. To nema veze s gospodinom Čačićem, on sigurno nije bio meta, a najmanje je bio moja meta. Niti je on meta, niti je bilo tko osobno meta”, opovrgnuo je tvrdnje Vladimira Čačića.

Komentirao je i odluku Vučuća da dođe u inauguraciju, kaže da to nije nagla odluka, već komotna odluka te da mu želi dobrodošlicu.