Problem u obrani od poplava su i imovinsko-pravni odnosi

Vijesti 14. ožu 201811:26 > 11:30
MORH

Situaciju u Hrvatskoj Kostajnici u kojoj je klizište u utorak uništilo nekoliko kuća te poplave koje stvaraju velike probleme lokalnom stanovništvu u N1 studiju uživo komentirao je bivši direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić.

Zašto se čini da se trajna rješenja za uvijek ista područja traže tek kad voda figurativno i doslovno dođe do grla?

“Ne, trajna rješenja se rade kroz planove i osiguranje financijskih sredstava, kroz projekte, građevinske dozvole… Konkretno i za područje Karlovca se rade projekti i studije, ali sve to iziskuje puno vremena. Novci su donekle povučeni iz EU fondova, a sad treba sve ostalo. Veliki problemi na tom području su imovinsko-pravni odnosi čije će rješavanje potrajati.”

Obrambeni zid u Hrvatskoj Kostajnici trebao je biti gotov do 2018. godine, no od toga ništa.

“Za Hrvatsku Kostajnicu su dosta davno napravljeni projekti pa i građevinska dozvola. Takav zid je zabranilo tadašnje Ministarstvo kulture. Sad se rade neki novi projekti s mobilnim zidovima, ali to će opet potrajati.

U Hrvatskoj Kostajnici se ide s tim montažnim zidovima, oni su sedam puta skuplji od običnih nasipa, ali na nekim dionicama se moraju napraviti. Da se onda skidaju u normalno životu, a postavljaju kad su poplate”.

Zašto to rješenje već nije aktivno?

“Na tom rješenju se radi, koliko ja znam projekti bi trebali biti pri kraju. Kod nas i u Europi se moraju napraviti studije utjecaja na okoliš, prirodu… A tu su i ti imovinsko-pravni odnosi, tako da to traje.”

Tijek događaja uživo pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.