Uskoro jeftinija dostava s interneta i slanje u drugu državu

Vijesti 14. ožu 201819:10 > 19:15
N1

Građani Hrvatske koji kupuju preko interneta znaju da je prekogranična dostava nerijetko barem dvostruko skuplja od nekih drugih zemalja članica Europske unije. No, dobre vijesti stižu iz Europskog parlamenta - uskoro bi dostava s interneta i slanje paketa u druge zemlje trebalo biti znatno jeftinije.

Krajem ove godine Europa bi trebala implementirati Uredbu koja bi trebala pomoći osobito zemljama poput Hrvatske, kada je u pitanju internet kupovina…

Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu podsjeća: “Važno je za reći da smo imali mnoge nelogičnosti na terenu, na jedinstvenom europskom tržištu koje zapravo ne poznaje granice, ali te granice su očigledno bile vrlo jasno razgraničene kada je u pitanju dostava paketa”.

Prekogranična dostava u manje države članice EU u pravilu je barem dvostruko skuplja nego što je to slučaj za veće države članice EU. Kada bismo primjerice slali jedan paket dostavom iz Hrvatske u Njemačku, taj paket bismo platili nekakvih 20-ak eura, s druge strane kada bismo isti taj paket slali iz Njemačke u Hrvatsku koštao bi nas oko 10 eura.

Očekuje se da će Uredba dokinuti nelogičnosti u cijenama dostave unutar Europske Unije i u nekim slučajevima spustiti cijene.

“Sada će se zbog te silne netransparentnosti koja se događala na terenu moći vidjeti što se zapravo događa, postoji li zaista neko opravdanje zašto je ta dostava skuplja i ako se ne bude moglo dokazati da stvarni troškovi su zaista povećani i da zbog toga dostava mora biti skuplja onda će se cijena ustvari izjednačavati”, kaže Borzan.

Kako će to sve skupa funkcionirati u našoj zemlji, ovisit će prvenstveno o HAKOM-u koji je naša regulatorna agencija i koja će biti posrednik između građana i Europske komisije koja će nadgledati cjelokupnu situaciju u EU.

Andrej Sardelić iz HAKOM-a objašnjava: “Naš sadašnji zakonodavni okvir, znači Zakon o poštanskim uslugama je dovoljno kvalitetan i dobro napravljen da se implementacijom Uredbe mogu njezine uredbe primjeniti u hrvatskom zakonodavstvu i na to je HAKOM spreman i elektronički i poštanski da može odraditi”.

Čekaju se, dakle, jednaki uvjeti za internetsku kupovinu u cijeloj Europskoj uniji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.