Potrošači se najviše žale na neispravnost proizvoda

Vijesti 16. ožu 201820:51 > 21:25
Ilustracija

Potrošači su se lani najviše (u 42 posto slučajeva) žalili na neispravnost proizvoda, a na javne usluge u 23 posto. Podaci su to koje su jučer predstavili iz Ministarstva gospodarstva u okviru obilježavanja Tjedna potrošača.

Gotovo svaki četvrti prigovor odnosi na javne usluge koje upravo država ili jedinice lokalne samouprave reguliraju – primjerice elektroničke komunikacije, vodoopskrba, odvodnja ili komunalne usluge. Na neispunjavanje ugovora žalilo se njih tri posto, na uvjete prodaje te prodaju na daljinu po četiri posto, a na nepoštenu poslovnu praksu požalilo se pet posto potrošača. 

Predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Ilija Rkman ukazao je na nesigurnost financiranja potrošačkih savjetovališta za čiji rad novac novac daje država.

“Potrošačka savjetovališta ne bi se smjela financirati samo preko natječaja koje raspisuje Ministarstvo gospodarstva. Ove godine i lani savjetovališta nisu primala taj novac po tri mjeseca, a 2016. čak pola godine, jer su natječaji za financiranje kasnili. Ispada da smo dosad odradili 12 mjeseci bez plaće. Tko je odgovoran”, pitao je Rkman, prenosi 24 sata.

Savjetovališta za potrošače dosad su bila u četiri grada, Zagrebu, Splitu, Puli i Osijeku. Jučer su najavili da će savjetovališta ubuduće biti u šest gradova, a u kojima trebali bi doznati za dva tjedna jer još traje natječaj. Ministarstvo gospodarstva potpisalo je jučer i sporazum s Ministarstvom financija koje će financirati rad financijskog savjetnika, po jednog za svako savjetovalište.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.