Direktor Hrvatskih voda za N1: 'Sutra dolazi novi vodni val'

Vijesti 17. ožu 201815:48 > 15:51
N1 Hrvatska

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je u karlovačkom naselju Mala Švarča da se utvrđuju linije obrane od poplave koja je izdržala prethodni vodeni val.

“Veće količine oborina pale su na području sliva Korane, Kupe, Mrežnice i Dobre. Pratimo vodostaj i imamo dosta brz porast uzvodnih mjernih stanica. Želimo se dodatno pripremiti i ništa ne želimo prepustiti slučaju”, kazao je Đuroković te dodao da se boks barijere dodatno utvrđuju.

“Vodomjerne postaje pokazuju nagli porast na uzvodnim profilima, a još ne znamo koliko će vode doteći. Dobra je prognoza zato što je uzvodno kiša prešla u snijeg i došlo je do zahlađenja, što nam ide u prilog jer će dio oborina ostati zarobljeno u snijegu”, rekao je Đuroković i dodao da na karlovačkom području kuće nisu ugrožene.

“Vodostaji su na ovom području relativno niski, ali dolazi novi vodni val. Ugroze nema niti u jednoj kući. Sutra dolazi novi vodni val, ne znamo koliko će biti snažan”, rekao je Đuroković i dodao da su uspješno odradili intervencije na jasenovačkom području i u Letovaniću.

“U Kosinju je i nadalje dotok i porast vode u Kosinjskom polju”, kazao je Đuroković i dodao da tamo ne postoji sustav obrane od poplava. “Te kuće se ne može opasati jer je riječ o krškom terenu i ako ogradite kuće voda izbija kroz podrume i krš. Tamo je najbitnije pružiti pomoć tim ljudima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.