"Sava je kod Jasenovca dosegla povijesni maksimum"

Vijesti 18. ožu 201822:19 > 22:25
Nikola Cutuk/PIXSELL

Hrvatska se i dalje bori s poplavama. U Kosinjskoj dolini proglašeno je izvanredno stanje, a vrhunac vodnog vala tek se očekuje. Vojska, vatrogasci i HGSS pomažu i u Jasenovcu, Trebežu i Letovaniću. Gost Dnevnika u 22 bio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Prema informacijama koje imate, kakvo je stanje u području Kosinja, situaciju dodatno otežava i snijeg koji pada?

Snijeg na neki način može i pomoći ukoliko su niže temperature, ali bilo bi bolje da je bez oborina. Nažalost prognoza nije povoljna, vodostaji i dalje rastu, doći će do ugrožavanja dodatnih desetak kuća.

U Kosinjskoj dolini odsječeno je oko 500 ljudi, na terenu su brojni pripadnici interventnih službi, uspijevaju li doći do svih, dopremiti potrepštine?

Stožeri su dobro organizirani, sve što se može ljudima pomoći to se i čini. Nažalost nije bilo mogućnosti obrane od poplava, riječ je o prirodnom fenomenu. Bit će dizanja vodostaja i drugih dana, tu nažalost nema pomoći”.

Pripadnici oružanih snaga na terenu su i u Jasenovcu gdje je proglašeno izvanredno stanje zbog nabujale Save, ali i Trebežu i Letovaniću. Na nekim će lokacijama dežurati cijelu noć?

Ne samo da se dežura, nego se i radi. dežura nego i se radi. U ovom trenutku pripadnici Hrvatske vojske, Hrvatskih voda i vatrogasci dodatno dograđuju nasipe. Možemo da je ovog trenutku dosegnut povijesni rekord od 907 centimetara rijeke Save kod Jasenovca. To je bio rekord star 48 godina. To samo dovoljno govori da je situacija zaista ozbiljna. Nećemo gubiti niti dana niti noći, moramo se dobro pripremiti.

Dograđuju se nasipi jer i dalje bilježimo rast vodostaja, želimo se dodatno zaštititi. Sutra u pomoć dolaze i ronici. Ekipe moraju biti spremni, punit će se noćas vreće, a od sutra ćemo stalno naraspolaganju imati 300 vojnika.

Neki građani i dalje sesuočavaju s opasnošću od odrona. Mogu li nove oborine donijeti dodatne probleme?

Svugdje je tlo previše zasićeno. Sad je padala kiša, na dobrom dijelu Posavine pada i gusti snijeg. Zemljište je ionako prezasićeno vlagom. Svaka kap kiše, pahulja samo otežavaju situaciju. Ti su uvjeti pogodni za stvaranje klizišta, a gotovo sve odmah ide prema rijekama, vodostaji rastu. Praktičk svi vodostaji na srednjem Posavlju su izuzetno visoki.

Pratili smo ovih dana i vodostaj rijeke Une. U Hrvatskoj Kostajnici je bilo najteže, kakva je situacija tamo, prijete li nova klizišta?

I tamo još uvijek ne možemo odahnuti. Nadamo se da vodostaji neće doseći vrijednosti od nekih dana, al riječ je i dalje o izuzetno velikim razinama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.