Dramatično u Jasenovcu: Hoće li nasipi izdržati?

Vijesti 19. ožu 201819:25 > 19:36
Robert Anic/PIXSELL

Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Trenutačno je najkritičnije na jasenovačkom području, gdje je u ponedjeljak izmjeren najviši vodostaj Save u povijesti - u 22 sata bio je 925 cm. Dosad je rekord bio od 907 cm iz 1970. Na terenu su pripadnici Hrvatske vojske, vatrogasci, HGSS-ovci, a pomažu i mještani.

22:15 Na zahtjev načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ravnatelja DUZS-a Dragana Lozančića, za ponedjeljak navečer sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite na temu obrane od poplava te praćenja razvoja situacije i poduzimanja odgovarajućih mjera.

Nakon sastanka Lozančić je izjavio da je na terenu dovoljno snaga: ” Mislim da imamo dovoljno snaga na terenu, imamo i rezervnih snaga, tu je i HV s većim brojem pripadnika.
Želimo ipak biti pažljivi, imamo i rezervne snage, ako će i biti potrebne”, kazao je Lozančić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković kazao je da su prognoze dobre te da se “u noć ulazi sa stabilnim linijama.” Procjenjuje da se u utorak oko podneva može očekivati stagnacija vodostaja.

N1

22:02 Vodostaj Save u Jasenovcu u 22 sata iznosio je 925 centimetra.

Hrvatske vode

21:04 Vodostaj Save u Jasenovcu u 21 sat iznosio je 924 centimetra.

20:18 Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) izvijestila je da su ronioci u ekstremnim uvjetima spriječili urušavanje nasipa kod Tanca na Uni nedaleko od Jasenovca.

“U gotovo nemogućim uvjetima, s vrlo niskom temperaturom vode od sedam stupnjeva i nikakvom vidljivosti, ronioci su više od dva sata proveli u vodi u kojoj im je prijetilo pothlađivanje kako bi na kritičnome mjestu na nasipu spriječili daljnje urušavanje”, priopćio je HGSS.

Budući da se radilo o odronu i urušavanju ceste, bilo je potrebno ojačati nasip uz koji ide cesta. Ronioci su razvukli deset cerada dugih deset metara i širokih četiri metra sa strane nasipa izloženog vodi te su tako ojačali nasip i zaustavili prodiranje vode i moguće potpuno urušavanje ceste.

 20:06 Pred stanovnicima Jasenovca je teška noć. Vodostaj Save iz sata u sat obara rekorde. U 20 sati iznosio je 924 centimetra.

19:07 Vodostaj Save u Jasenovcu u 19 sati iznosio je 923 centimetra. Toliko je bio i u 18 sati.

19:02 Borbu s nabujalom Savom u Jasenovcu, koja prihvaća i velike količine vode iz nabujale Une otežava i snijeg. Vrhunac vodenog vala očekuje se sredinom tjedna. Procjenjuje se da bi Sava na ovome području mogla rasti još 20-30 cm.

  Premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović sa suradnicima posjetili su u ponedjeljak poplavljena područja i prisustvovali sjednici Stožera civilne zaštite održanoj u Jasenovcu.

U Kosinjskoj dolini vojska je očistila snijeg sa šumskih putova i omogućila komunikaciju s Kosinjskim Bakovcem, a očekuje se stagnacija i pad vodostaja rijeke Like.  Mještani su i tijekom ponedjeljka žurno dizali kućanske uređaje, pokućstvo i stočnu hranu, i to u kućama koje jučer nisu bile poplavljene, a danas je u njih prodrla voda. Riječ je o najmanje dvadeset kuća, što znači da ih je danas poplavljeno pedeset. Time se povećao i broj kuća u koje se dostavljaju strujni agregati, gorivo i razne druge potrepštine.

U prigradskim naseljima Siska oko 17 i 30 sati voda iz Odranskog polja u 17.30 sati došla je do kuća i potopila nekoliko njih. Vodostaj Odre i dalje raste, a prelila se voda i iz Lonjskog polja.

Tijek borbe s poplavama tijekom dana možete vidjeti OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.