"Tko ne želi raditi pobačaj, neka se ne bavi ginekologijom"

Vijesti 25. ožu 201812:02 > 12:02
N1

Europarlamentarka Biljana Borzan komenitirala je u Točki na tjedan mogućnost da se novim Zakonom o pobačaju ženama u Hrvatskoj uskrate prava koja trenutno imaju.

Rijetko koji političar može izvući na ulicu tisuće ljudi, a konzervativnim udrugama i Crkvi to polazi za rukom. Što očekujete kad dođe na red Zakon o pobačaju? 

Vjerujem da će biti pritisaka. Svi koji su se digli protiv Konvencije vjerojatno i ne misle da je ona problematična nego vide svoju političku nišu. Slično će biti i sa zakonom o pobačaju. Vjerujem da i HDZ-u ima većina razumnih ljudi koji neće biti za to da se dokidaju prava koja žene imaju. Naravno da nijedna žena nije sretna kad ide pobaciti i nitko se ne bori da se pobačaj koristi kao metoda planiranja obitelji. Ali, ako se to dogodi, ženi treba omogućiti da sigurno taj zahvat i učini. Voljela bih vidjeti u novom u zakonu reguliranje priziva savjesti liječnika. Imamo situacija da je pobačaj dopušten , ali ga liječnici ne žele izvesti. Ako želiš specijalizirati ginekologiju, presijeci u glavi možeš li to ili ne. Ako ne možete, nemojte se baviti ginekologijom. Ima i drugih područja u medicini koja nemaju takvih etičkih dilema.

Postoje i konzervativni liječnici.

Ako je žena odlučila, ona će to napraviti. Možda u bolnici, u sterilnim uvjetima ili kod nekakvog nadriliječnika ili u privatnoj ordinaciji kod ginekologa koji u bolnici ima priziv savjesti, a privatno to radi bez problema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.