"Jednog ruskog diplomata proglasit ćemo personom non grata"

Vijesti 26. ožu 201815:43 > 15:47
N1

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije otkrio je kako je i Hrvatska jedna od zemalja članica EU-a koja će jednog ruskog diplomata proglasiti personom non grata.

Plenković je podsjetio na sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu koje je u četvrtak i petak raspravljalo o napad u Velikoj Britaniji u kojemu je nervnim otrovom otrovan bivši ruski špijun Sergej Skirpal.

“Čelnici država i vlada EU-a snažno su osudili taj napad. Postoji velika vjerojatnost da je taj napad došao od strane Ruske Federacije. Taj stav i ocjenu Europskog vijeća dijeli i Republika Hrrvatska”, rekao je premijer.

“Nakon sastanka državnog vrha donijeli smo zajedničku odluku da se solidariziramo s Ujedinjenim kraljevstvom. Republika Hrvatska je jedna od 14 država koje će danas tijekom dana jednog akreditiranog diplomata proglasiti personom non grata”, rekao je.

Ime diplomata koji će biti protjeran iz Hrvatske nije otkrio.

“Što se tiče konkretnih imena, mislim da nije potrebno da ih ovdje objavljujem. MVEP će poduzeti te mjere. Riječ je političkoj poruci solidarnosti s obrzirom na karakter napada koji se odvio u Ujedinjenom kraljevstvu. Što se tiče protumjera, to nije na meni da komentiram ni spekuliram”, odgovorio je na pitanje o mogućem odgovoru Rusije.

O materijalnim dokazima koje je Velika Britanija ponudila da bi Europa tako jedinstveno stala iz nje, rekao je: “Informacije ostaju između UK i RH. S obzirom što se dogodilo na teritoriju stalne članice Vijeća siogurnosti, korišenje takvog tipa oružja je događaj koji ne može ostati bez jasne političke poruke.”

Agrokor

Hoće li protjerivanje ruskog diplomata utjecati na procese u Agrokoru?

“Što se tiče procesa pregovora prema nagodbi, mislim da su pozitivni pomaci koji su ostvareni jako dobro. OVo nema nikakve veze jedno s drugim. Koliko mi je poznato, taj dogovor Sberbanke i izvanredne uprave se odnosi na jedan slijed dogovora u kojemu će Sberbank obustaviti tužbe i postati dio procesa koji će omogućiti održivu nagodbu, funkcioniranje kompanije i zadržavanje radnih mjesta”, rekao je.

Dodao je i kako je odluka o protjerivanju diplomata dogvorena suglasno na razini državnog vrha, a što se tiče predsjedničinog poziva Vladimiru Putinu, rekao je: “Što se tiče dijaloga koji predsjednica vodi s ruskim predsjednikom ponovit ću da je riječ o nastavku dijaloga i ponovljenom pozivu.”

SAD i 14 zemalja Europske unije su u koordiniranom odgovoru na trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji u ponedjeljak protjerali više desetaka ruskih diplomata, javljaju agencije.

Istanbulska konvencija

Premijer se dotaknuo i teme Istanbulske konvencije. U subotu je u Zagrebu, podsjetimo, organiziran prosvjed protiv ratifikacije konvencije koju premijer najavljuje.

“Sadržajem interpretativne izjave pokazali smo da smo čuli poruku jednog dijela hrvatske javnosti koji odredbe konvencije čita na način da u njoj vidi etički problem”, rekao je premijer i dodao kako “svatko dobronamjeran tko pažljivo prouči konvenciju može shvatiti da nema skrivenih zamki koje bi Hrvatskoj donijele pravne obveze o kojima slušamo u posljednje vrijeme”.

“Nema redefinicje braka, nema uvođenja trećeg spola, to je obmana i obmanjivanje hrvatske javnosti. Odbacujem takvu vrstu obmanjivanja koja nije ni dobra ni točna. Želim spomenuti i jedan detalj kojim se obmanjuje javnost. Nije točno da je HDZ promijenio politički stav. Predstavnici HDZ-a radili su na pripremi konvencije, na tekstu, a kad smo bili u oporbi, kritizirali smo tadašnju vlast zašto konvenciju ne stavlja u proceduru. SDP je imao komfornu većinu i nisu obavili ratifikaciju. Ovo je bio dio programa i dio zakonodavnih aktivnosti Vlade RH”, rekao je Plenković dodajući da prihvaća slobodu izražavanja svih u društvu, ali da bi rasprava trebala biti bazirana na dijalogu i argumentima.

“Neću dopustiti da ova tema bude iskorištena u političke svrhe i ciljeve pojedinih skupina koje žele sudjelovati u političkoj utakmici. To je drugi sport i on ima svoje vrijeme. Ovo je rasprava o temi koja je važna. Očekujem da se rasprava vrati na meritum i da se ne bavi onim što u konvenciji postoji ili ne postoji”, zaključio je premijer.

Na pitanje smatra li da je prosvjed bio jedan od načina da ga se sruši s mjesta predsjednika HDZ-a ili da se sruši Vlada, rekao je: “Nisam bio na prosvjedu u subotu, ali jedan veliki dio poruka odnosio se upravo na to. To je pitanje smjera, strategije i prepoznavanja gdje RH treba biti u budućnosti. Kroz ratifikaciju vidim točno gdje želim da RH ide, s kojim vrijednositim i u kojoj grupi zemalja. Oko toga nemam nikakvih dilema i zato je ova konvencija u proceduri. Dopuštam da ima političkih aktera koji imaju drugi stav i koji vide puno toga što u konvenciji ne piše i nastoje to prenijeti dijelu birača. Jako dobro znam što tamo piše i što postoji u hrvatskim zakonima.”

Što se tiče procjene broja sudionika, Plenković kaže kako svu nadležnost da obavlja takve procjene ima Policijska uprava zagrebačka i kao njima prepušta da to i komentiraju.

Komentirao je i izbor novog državnog odvjetnika rekavši tek da će Vlada sukladno svojim ovlastima predložiti kandidata Saboru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.