Krstičević: Nabavom zrakoplova nije se bavila samo ova Vlada

Vijesti 27. ožu 201810:59 > 11:06
N1

Ministar obrane, Damir Krstičević, nakon sastanka s rumunjskim kolegom novinarima je odgovarao na pitanja vezana uz kupnju borbenih zrakoplova.

“U procesu smo donošenja odluke na državnoj razini, stručna skupina je završila svoj posao, dala preporuku, nakon toga smo otišli u Sabor. U 12. je mjesecu Sabor dao jednoglasno mišljenje, sad je drugi korak u procesu donošenja odluke sastanak Vijeća za obranu, a treći je konačna odluka Vlade”, rekao je Krstičević.

 “Ovaj proces traje godinu dana. Bio je natječaj, na njemu su bile države, svatko je dao svoju ponudu, vrhunske države s vrhunskim proizvodima. Kad odlučimo tko je za nas najprihvatljiviji, hrvatska će javnost znati za našu odluku”, kazao je ministar obrane.

Istaknuo je da je ovaj proces nabave borbenih zrakoplova specifičan utoliko što se radi s državom. “Mi smo od početka vodili računa, u odnosu svih poslova dosad, da radimo s državom. Ovaj posao nije posao ove Vlade, nego nekoliko ministara, prema tome suradnja s državom je jako bitna. Osim aviona, karakteristike aviona, tražimo državu koja će nam dati operativno iskustvo, iskustvo održavanja, logistike. To je ogroman tehnološki iskorak za Hrvatsku vojsku, dolazi znanje, tehnologija, mladi ljudi. Mislim da je Hrvatska vojska konačno zaslužila da dobije taj iskorak i da bude u spremnosti pomoći narodu i jamac sigurnosti narodima na ovim prostorima”, kazao je Krstičević.

Dotaknuo se i komentara bivših pilota da su izraelski zrakoplovi “izraubani”. “Gripen je vrhunski zrakoplov, F16 je vrhunski zrakoplov i to je moj stav”, kazao je Krstičević, dodavši da Hrvatska mora voditi računa i o drugim sektorima, ne samo o vojnom, te da se i za te sektore treba osigurati novac, što će također biti jedna od stvari koja se treba uzeti u obzir.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.