Kotromanović: Jasno je koje ćemo zrakoplove kupiti

Vijesti 27. ožu 201814:01 > 14:13
N1 Hrvatska

Bivši ministar obrane i član saborskog Odbora za obranu, SDP-ovac Ante Kotromanović, komentirao je u emisiji N1 studio uživo odluku o nabavi novih vojnih zrakoplova. O tome koje će Hrvatska kupiti borbene zrakoplove trebalo bi biti poznato danas nakon sastanka Vijeća za obranu.

Kao najveći prigovor za kupnju izraelskih F-16 Barak spominje se njihova istrošenost jer su neki stari i više od 30 godina?

Jasno je da ćemo kupiti izraelske F-16 Barak. I nama je u prosincu na saborskom Odboru za obranu ta ponuda predstavljena kao najbolja. Sa tim parametrima koje smo mogli vidjeti. U tom je trenutku bilo zanimljivo, znamo da je taj avion star 30 godina, je daljnja eksploatacija tog aviona. Izraelci su napisali da će se taj avion eksploatirati još 25 godina, ali pilot Selak je kazao da je to nemoguće. Mi nemamo stručnjake koji to mogu procijeniti. Ova Vlada je izabrana i ona će donijeti odluku što će imati naše zrakoplovstvo u narednim godinama.

Koliko ste zadovoljni transparentnošću nabave aviona?

U procesu je nedostajao puno otvoreniji pristup i transparentnost, javnost je morala više znati. S obzirom da znamo da je vrijednost nabave 3,5 milijardi kuna. To je velika brojka. Javnost je morala znati baš sve o tim avionima i što znači za nas te koliko ćemo dobiti radnih mjesta u tom poslu. Dok sam bio ministar obrane, Šveđani su nam nudili da nešto kupimo za milijardu, a mi ćemo onda naručiti brodova za milijardu od vas.

Očekujete li da se tako nešto dogovori sa Izraelcima?

U to je trebalo već ozbiljno uključiti ministarstva gospodarstva i financija, a trebalo je u tijeku postupka pokušati rušiti cijenu, ipak je 500 milijuna dolara. Ne kupuje se avioni često i države ulažu silni trud da prodaju avione. Trebali smo imati drugi krug i pokušati spustiti cijene. Ključno je koliko će biti otvoreno novih radnih mjesta u Hrvatskoj.

Je li to bila tema na saborskom Odboru za obranu?

Ne, tamo smo dobili lijepu prezentaciju. Preneseno nam je dio ponuda Izraelaca, Amerikanaca i Šveđana. Problem je što je teško usporediti novi i stari avion. Podupirem donošenje odluke i da imamo borbenu eskadrilu. A oni koji će donijeti odluku moraju preuzeti odgovornost i žestoko stati iza svoje odluke, a najbolje ćemo vidjeti u kakvom su stanju ti avioni nakon četiri ili pet godina. Dobro je da idemo na kupovinu aviona četvrte generacije. Imali smo samo tri opcije: mogli smo ugasiti borbeno zrakoplovstvo, ići na polovni avion, kao sada, ili kupiti novi tip zrakoplova.

“Kad sam bio ministar, meni su Norvežani ponudili besplatno avione F-16 jer su ih izbacili iz uporabe i kupili F-35. Rekli su: dobit ćete 30 komada za jednu kunu. No, potom mi je došao norveški načelnik Glavnog stožera i korektno rekao je da nema smisla to uzeti, jer ih nema smisla čak ni modernizirati. Dodao je da su oni na njima iskoristili i zadnje sate leta”, ispričao je Kotromanović anegdotu iz vremena kada je bio ministar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.