Krstičević otkrio kako je Izrael ušao u priču o zrakoplovima

Vijesti 28. ožu 201816:17 > 16:24
N1

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade, Damir Krstičević, na konferenciji za novinare u Ministarstvu obrane detaljno je obrazložio odluku Vlade o nabavi borbenih zrakoplova F-16 od Izraela.

Krstičević je istaknuo da odluka o nabavi zrakoplova treba biti na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vlade.

 Ministar je rekao da želi vrlo otvoreno i transparentno upoznati cijelu hrvatsku javnost s ponudama i na osnovu kojih je parametara stručni tim dao preporuku za izbor višenamjenskog borbenog aviona F16 od Izraela. 

Počeo je od devedesetih godina prošloga stoljeća. “Devedesete je stvorena hrvatska država, donesena odluka o formiranju Zbora narodne garde i formiranja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, prisjetio se ministar Krstičević.

Objasnio je i kako je u cijelu priču o nabavi zrakoplova uopće došao Izrael. “2016. godine država je tražila pomoć u obrani protiv požara. Naši dečki su otišli dolje i pomogli, nakon čega je otišao i premijer Plenković, pa je Izrael pokazao interes za sudjelovanje u natječaju. Napravili smo taktično-tehničku studiju, koju su napravili ljudi u zrakoplovstvu, načelnik glavnog stožera i Hrvatska vojska i detektirali smo da nam treba 12 aviona, odnosno mala eskadrila, jer trebamo biti realni”, rekao je Krstičević.

Istaknuo je da je pet država dobilo zahtjev za slanjem ponude Republici Hrvatskoj, a to je bio SAD, Švedska, Grčka, Južna Koreja i Izrael.

Ministar je na konferenciji za novinare rekao da će od 9. – 16. za hrvatsku javnost, za medije, biti organiziran odlazak u Izrael, upravo s ciljem da se vidi avion, da javnost dozna kakav je to avion koji će doći 2020. godine u Hrvatsku. Vidjet će se i vojna baza u Izraelu te njihova industrija.

Uskoro opširnije…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.