Davor Bernardić, sam protiv svih, zaratio s cijelom oporbom

Vijesti 30. ožu 201819:22 > 19:27
N1

Andrej Plenković od svih hrvatskih premijera ima vjerojatno najslabiju oporbu u Saboru. A ovih dana kao da mu je dodatno odlučio pomoći šef SDP-a Davor Bernardić koji je, umjesto s Vladom, otvorio sukob s ostalim oporbenim strankama.

Oporba se i dalje ne može načuditi Davoru Bernardiću koji ih je sve redom neki dan isprozivao u Istri.

“Prvo što čovjek učini krene na opoziciju. Apsolutno nejasno, nerazumno. Ono što predsjednik najveće oporbene stranke treba činiti je napadati HDZ, napadati one koji su na vlasti, treba pitati vladaju li ovom državom Vlada i Sabor ili Hrvatska biskupska konferencija (HBK)?”, upozorava predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Umjesto toga šef oporbe prozvao je Amstedramsku koaliciju zbog Istanbulske konvencije, a IDS i zbog moguće koalicije s HDZ-om.

“U politici vam kažu nikad ne reci nikad. E ja ću reći – ne. IDS to nikad neće učiniti, jednako tako sigurna sam i u stranku Pametno, a GLAS je nastao na suprotstavljanju bilo kakve koalicije s HDZ-om. Prema tome, o čemu pričamo?”, kaže Mrak Taritaš.

Isto se pita i Živi zid koji se u anketama približava drugoj poziciji na kojoj se drži SDP.

“Živi zid neće sudjelovati u svađama u oporbi između SDP-a, IDS-a, GLAS-a i ne znam koga sve ne. Umjesto toga, pozivam kolege da izvole dovući zastupnike iz svojih klubova na njihovo radno mjesto u Hrvatski sabor, da skupimo većinu i svrgnemo korumpiranu ministricu Dalić i ministra Marića i sve druge koji rade protiv interesa građana”, poručio je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Jedini koje Bernardić nije prozvao je HSS, a upravo Krešo Beljak u zadnje vrijeme za koaliciju s HDZ-om govori – nikad ne reci nikad.

“Mislim da je gospodin Bernardić ovim potezom udaljio potencijalne sutrašnje koalcijske partnere i ja ga ne mogu shvatiti”, kazao je šef HSS-a Krešo Beljak.

A ne mogu ga shvatiti ni brojni u SDP-u. Ipak, novi izvršni tajnik stranke Dragan Zelić smiruje situaciju: “Uvijek tu ima nekih razmirica među strankama, podbadanja, ali uvjeren sam da dugoročno i strateški stranke opozicije moraju zbiti redove na neki način, poboljšati svoju suradnju i biti jedna dobra alternativa HDZ-u i mislim da predsjednik Bernardić isto tako dugoročno i strateški u tom smislu razmišlja”.

Ostatku oporbe teško je dokučiti o čemu razmišlja Davor Bernardić, ali pitaju se razmišlja li u zadnje vrijeme i o velikoj koaliciji s HDZ-om.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.