'Nekoliko mjeseci će proći do trajnog rješenja za Sl. Brod'

Vijesti 02. tra 201809:11 > 09:12
Ivica Galović/Pixsell

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara u Novom danu komentirao je ekološki incident zbog kojeg građani toga grada još uvijek piju vodu iz cisterne.

Na pitanje kakvo je stanje jutros u Slavonskom Brodu, Duspara je kazao. “Slavonski Brod je pokriven sa 13 cisterni, a 14. popunjava spremnike”. “Pokrili smo bolnicu i ustanove koje imaju veliku kuhinje. A od sutra će pokriven biti i glavni vrtić. Sve je pokriveno, problema nema. Građani će biti na vrijeme informirani gdje mogu nabaviti vodu”, kazao je Duspara te dodao kako je za 10 sati najavljen početak radova spajanja javnog vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na crpilište Sikirevci.

“Vidjet ćemo koliko je vremana potrebno da se to spoji. No to je premala količina vode iz Sikirevaca. Mora se naći rješenje koje ne može biti riješeno preko noći. Građane molim za malo strpljenje, vode će biti. Vode ima, jedino što neki građani moraju ići i kilometar ili dva do cisterne”, rekao je Duspara te dodao da još ne znaju točan uzrok onečišćenja vode.

“Policija i DORH istražuju mjesto incidenta od 28. ožujka,a tamo je bila i Inspekcija zaštite okoliša. Očekujem da istina izađe na vidjelo, ugroženo je 90.000 građana. Brod je udaran u ratu, ali ni tada nismo imali situaciju da cijeli grad i šest općina ostane bez vode”, kazao je Duspara te dodao da su dobili nalaze koji pokazuju da je voda još uvijek onečišćena i nije za piće.

“Sinoć smo dobili nalaze vode od prekjučer. Nalazi su na nekim mjestima još više porasli. Kreću se od 440 do 880. Kontinuirano se to osjeti i na bunarima, ali i na drugim mjestima u gradu. Voda nije za piće i molim građane da ne koriste za piće i za kuhanje hrane nego da koriste iz cisterni”, kazao je Duspara te dodao kako će za cjelovito rješenje vodoopskrbe trebati nekoliko mjeseci.

“Velike su šanse da tvornica više ni ne proradi. 100-150 litara iz Sikirevaca nije dovoljno i moramo osigurati da više vode dođe prema Brodu. Ali to će trajati više mjeseci i to više tvrtki će morati raditi. Nažalost, bojim se da će nekoliko mjeseci proći da se nađe trajno rješenje”, zaključio je Duspara.

Danas će započeti radovi spajanja javnog vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na crpilište Sikirevci. U tijeku je istraga, koju vodi policijska uprava Brodsko-posavska u konzultaciji s DORH-om, prikupljajući podatke vezano uz ekološki incident koji se dogodio 28. ožujka na zapadnom ulasku u Slavonski Brod. Ekološki incident dogodio se kad je tvrtka Crodux energetika ispitivala ispravnost naftnog produktovoda koji vodi prema rafineriji nafte u Bosanskom Brodu.

Iz Croduxa su demantirali takvu mogućnost tvrdeći da je tijekom incidenta isteklo između 150 i 200 litara naftnih derivata, te da zbog udaljenosti mjesta incidenta nije moguće povezati ta dva događaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.