'Kujundžić Brođanima poručio da ne vjeruje nalazima vode'

Vijesti 05. tra 201809:58 > 10:00
N1

Dva su ministra pred Vladom danas pristali popiti čašu slavonskobrodske vode, no Milan Kujundžić, ministar zdravstva, odbio je to učiniti. Naš gost Boris Rašeta, novinar Expressa i 24sata, misli da je to loša poruka

‘Ministar Kujundžić nije Brođanima ovim potezom poslao dobru poruku. On je ispijanje vode pred Vladom nazvao priredbom. Poručio im je time da ne mogu vjerovati nalazima analize vode’, kaže Rašeta.

Podsjetimo, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić uoči sjednice Vlade, popili su čašu slavonskobrodske vode koje su im dali novinari. Ministar zdravstva Milan Kujundžić odbio je.
‘Da sam u Slavonskom Brodu pio bih vodu, nisam sklon priredbama. Voda u Slavonskom Brodu je, prema analizi, sa zdravstvenoga aspekta ispravna’, kazao je ministar.

Podsjetimo, na temelju zadnjih analiza uzoraka koje je uzorkovao Hrvatski zavod za javno zdravstvo sa šest lokacija na području Slavonskog Broda utvrđene su količine ugljikovodika ispod maksimalno dopuštenih vrijednosti.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer nije dao nove preporuke o tome je li voda za piće ili nije. Po svemu sudeći, to znači da je 90.000 stanovnika Slavonskog Broda i okolice i dalje osuđeno na cisterne s pitkom vodom i spremnike.

U priopćenju navode da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo uzeo uzorke vode sa šest lokacija na području Slavonskog Broda: Vodocrpilište Jelas, bunar B15 Vodosprema Jelas, Vodocrpilište Jelas, bunar B5, Klesarstvo Perić, Ulica sv. Lovre 9, Slavonski Brod, Opća Bolnica „Slavonski Brod“, operacijska sala, slavina u Priprema 2. i Tifon, Zadnja vezna cesta 56, slavina na šanku.

Analize vode su istovremeno provedene u dva službena laboratorija te su oba dobila zadovoljavajuće rezult.

“U svim su uzorcima utvrđene količine ugljikovodika ispod maksimalno dopuštenih vrijednosti propisanih Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe.

Više čitajte OVDJE.