"Stier se poziva na savjest, a to je rijetka biljka u HDZ-u"

Vijesti 08. tra 201809:24 > 09:25
N1

Novinarka Telegrama Ana Raić Knežević i novinar 24 sata Tomislav Klauški gostovali su u emisiji Točka na tjedan gdje su komentirali aktualne političke teme.

Je li koalicija HDZ-a i HNS-a ugrožena?

Klauški: Činilo se prije godinu dana da će kurikularna reforma biti par excellence političko pitanje. To je nešto što smo mogli očekivati, Ivan Vrdoljak je to trebao očekvati, idemo iz krize u krizu. Mi vidimo da se ništa ne događa, kurikularna reforma je mrkva na štapu, nismo joj ništa bliže i postaje unutarstranačko prepucavanje.

To je ta toplo-hladna politika, udovolji ovima pa ovima. Ako napravi prevelike ustupke HNS-u oslabit će koaliciju, HNS će dobiti krila, Plenković si to neće i ne može dopustiti.

Ima li HDZ rezervu za HNS?

Klauški: Mislim da su nakon HNS-a otvorena vrata svima, sve češće se spominje i SDP da se spasi Vlada i stvori velika koalicija. HNS-ov ulazak je srušio mentalne barijere na hrvatskoj političkoj sceni.

O izboru čovjeka na čelo Ekspertne radne skupine

Knežević: Ovo prolongiranje problema je samo zadržavanje političkih pozicija. Nemojmo zaboraviti da je procedura propisana, proces je bio javan, sve će se prolongirati i imat ćemo jedan rep da je to sve bio politički dogovor. Mi za 15-ak dana nećemo imati ni glavnog državnog odvjetnika. On je puno važniji, ali je svima jednako važna osoba koja će voditi ERS. U ovom trenutku postoje određene mrkve, ne ide se na stručnost, nego na podobnost, ja bih rekla.

Odgovaraju li premijeru Plenkoviću ideološe bitke? Može li nakon svojih izjava Stier “platiti glavom”?

Klauški: Mislim da Stier radi na tome da se tako završi, njegovo otvaranje duše pred novinarima i udaranje po stranci, aludiranje na ljude u stranci… Lijepo je to čuti od čovjeka iz HDZ-a jer mi to izvan HDZ-a stalno govorimo, da ima lažnih klerikalaca i da se pokušava napraviti politička karijera na temi Crkve. Stier je to znao godinama ranije, sada se poziva na savjest, a to je rijetka biljka u HDZ-u, treba savjest staviti na stranu i podvrgnuti se stranačkoj stezi i programu. Ako Stier s tim ima problema nema što raditi u toj stranci. Plenković gubi i ima najveće udare od svojih prijatelja, sjetimo se Ivane Maletić koja je imala slične ispade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.