Pejčinović Burić: Presuda Šešelju je preblaga

Vijesti 11. tra 201818:31 > 18:36
N1

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić komentirala je pravomoćnu presudu Vojislavu Šešelju koji je danas osuđen na 10 godina zatvora.

Podsjetimo, Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj odgovoran je za progon i deportacije vojvođanskih Hrvata držanjem huškačkog govora u Hrtkovcima 6. svibnja 1992., objavio je u srijedu nasljednik Haškog suda, tzv. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) u pravomoćnoj presudi Šešelju. Sud ga je osudio na kaznu od deset godina zatvora i priznao mu vrijeme provedeno u haškom pritvoru te tako neće ići u zatvor.

“Pozdravljamo odluku Žalbenog vijeća da se preinači oslobađajuća presudu. Dobro je što je utvrđeno da je Šešelj počinio zločin protiv Hrvata u Vojvodini, time što je huškačkim aktivnostima, posebno u mjestu Hrtkovci, izazivao progone i drugu vrstu nasilja, prije svega protiv Hrvata, ali i drugih stanovnika u Vojvodini”, kazala je ministrica.

“Dobro je da je sud u ovoj instanci utvrdio da je izvjesna odgovornost Šešelja postoji za kriminalne radnje i da su to zločini protiv čovječnosti. Mislimo da je kazna preblaga u odnosu na zločine koje je ili svojim huškačkim aktivnostima izravno poticao ili sam sudjelovao u njima. Žalbeno vijeće je propustilo priliku utvrditi najteže zločine protiv čovječnosti i da je postojao udruženi zločinački pothvat. Šešelj je jedan od glavnih prominenata ideje Velike Srbije koja je značila eliminiranje svih nesrpskih civila iz krajeva u Hrvatskoj i BiH. U tom smislu mislimo da je presuda trebala biti puno veća”, kazala je Pejčinović Burić.

“Žaljenje i prema žrtvama svih tih zločina počinjenih u vrijeme velikosrpske agresije koji su u dobrom djelu bili pod klicima Vojislava Šešelja. Niti žrtve niti njihove obitelji nakon ovoliko godina nisu ni ovom presudomdobile pravu zadovoljštinu u odnosu na težinu zločina koji su počinjeni”, rekla je ministrica te dodala da je šteta da sud nije utvrdio težu odgovornost Šešelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.