U Saboru usvojena Konvencija, Dalić dobila povjerenje

Vijesti 13. tra 201806:54 > 11:17
N1

Zastupnici su u Saboru u petak izglasali ratifikaciju Istanbulske konvencije, a oporba nije uspjela u svom naumu o izglasavanju nepovjerenja ministrici Martini Dalić, te ona ostaje obnašati svoju funkciju.

TIJEK DOGAĐAJA

12:11 Zastupnici su glasali o povjerenju ministrici gospodarstva i potpredsjednici Vlade, Martini Dalić. Za izglasavanje nepovjerenja u Saboru je bilo 71 zastupnik bio je ZA, 76 bilo je PROTIV. Nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja ministrici Dalić, te da ona uživa povjerenje Hrvatskoj sabora, istaknuo je predsjednik Sabora, Gordan Jandroković.

N1

12:10 Zastupnici su glasali o Istanbulskoj konvenciji. Ona je usvojena s 110 glasova ZA, 2 suzdržana i 30 protiv.

N1

12:09 Predsjednik Kluba SDP-a, Arsen Bauk, tražio je glasanje o amandmanu u Saboru. Glasanje je odobreno, ali amandman nije dobio dovoljan broj glasova kako bi se usvojio.

12:04 Plenković je komentirao amandman SDP-a o Istanbulskoj konvenciji, kazavši da Vlada ne prihvaća amandman SDP-a, u kojemu se traži brisanje dijela koji sadrži interpretativnu izjavu Vlade.

12:02 Počelo je glasanje u Saboru.

11:15 Prva na dnevnom redu za glasanje u Saboru u 12 sati bit će Istanbulska konvencija. Posljednja, peta, bit će točka o izglasavanju povjerenja ministrici Martini Dalić.

10:45 Ministrica Dalić može računati sa svih 7 glasova kluba stranke Milana Bandića i Narodne stranke reformisti, rekao je Bandić na konferenciji za novinare. Kad je u pitanju Istanbulska konvencija, glasat će po savjesti, rekao je Bandić, istaknuvši da Poljska i Italija, koje su usvojile Konvenciju, razmišljaju o reviziji. Osim toga, rekao je da bi glasanje o Konvenciji trebalo odgoditi dok postoje prijepori. “Ako netko ima pravo odabrati je li muško ili žensko, zašto zastupnici ne mogu odlučiti kako će glasati o Konvenciji”, rekao je Bandić.

10:16 Dojučerašnji član vladajuće većine Hrvoje Zekanović premijera je pitao o njegovim poslovnim ambicijama u Europskoj uniji. Plenković je demantirao medijske napise da “lovi” posao u Bruxellesu te još jednom ponovio da je njegov posao biti predsjednik Vlade RH.

Više pročitajte OVDJE.

10:07 Nakon izlaganja premijera, zastupnici su se javili za replike. SDP-ov Bojan Glavašević replicirao je Plenkoviću na izlaganje. Pitao ga je za sankcije Rusiji. “Jeste li komunicirali s predsjednicom države jer ona poziva Putina u Hrvatsku”, pitao je Glavašević.

“Naravno da smo razgovarali, vrlo temeljito, salgedali sve aspekte i donijeli zajedničke odluke”, odgovorio je Plenković.

10:05 Aktivistkinje su na dan glasovanja o ratifikaciji Istanbulske konvencije ispred Hrvatskog sabora postavile siluete i osmrtnice.

Više čitajte OVDJE.

Patrik Macek/PIXSELL

10:00Slaven Dobrović, saborski zastupnik Mosta kaže da je dužan objasniti svoju odluku zašto ne može podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Njegove razloge takve odluke donosimo OVDJE.

9:30 Premijer podnosi izvješće o sastancima Europskoga vijeća održanima u Bruxellesu. ”Tema koja je bila važna bila je energetska strategija Unije. Cilj je izgraditi u cijelosti integrirano energetsko tržište”, rekao je Plenković.

Nakon njegova izvješća zatraženo je 10 replika.

9:25 Nakon sastanka Kluba zastupnika a uoči glasovanja o ratifikaciji Istanbulske konvencije predsjednik Vlade Andrej Plenković kratko je rekao ‘Sve je dobro, comme il faut!’.

9:20Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej na press konferenciji u Saboru izjavio je da ostaje pri svom stavu da neće podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije.

 8:45 Upravo zasjeda Klub zastupnika HDZ-a. Očekuje se ‘posljednja konsolidacija’ uoči izglasavanja ratifikacije Istanbulske konvencije te glasovanja o povjerenju Martini Dalić.

8:00Dalić je u četvrtak navečer, nakon rasprave u Saboru, rekla da je se ona nije posebno dojmila, a argumente iznesene u raspravi nazvala je praznima, netočnima i paušalnima.