Dražen Jelenić predložen za novog državnog odvjetnika

Vijesti 17. tra 201810:24 > 10:26
N1

Vlada će Saboru predložiti Dražena Jelenića za novog državnog odvjetnika, javlja naš Hrvoje Krešić.

Dražen Jelenić je sada prvi zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, kojemu 24. travnja završava mandat.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je da je Vlada na današnjoj zatvorenoj sjednici predložila Dražena Jelenića za novog glavnog državnog odvjetnika, a koji sad obnaša funkciju prvog zamjenika glavnog državnog odvjetnika.

Bošnjaković je rekao da je Jelenić kvalitetan čovjek iz sustva koji je prošao sve stepenice u Državnom odvjetništvu: “Cijelu je karijeru Dražen Jelenić u Državnom odvjetništvu, smatramo da, obzirom da poznaje sustav, da će odgovoriti svim zadaćama koje DORH ima.”

Pojašnjavajući proceduru, Bošnjaković je naveo da će danas Vlada prijedlog uputiti prema Saboru, o njemu će se izjasniti i saborski Odbor za pravosuđe, a cijeli bi se proces trebao okončati 24.4 kada bi Jelenić trebao prisegnuti pred predsjednikom Hrvatskog sabora. To je ujedno datum kada prestaje mandat Dinku Cvitanu.

Na pitanje što očekuje od Jelenića, odgovorio je: “Očekujemo da će doći do nove energije i složenijeg pristupa, to su vrlo odgovorne funkcije, odgovornot je velika. Smatramo da će ova promjena dobro doći i da će nova engrija pridonijeti radu DORH-a”.

Na pitanje da ocjeni rad Dinka Cvitana, Bošnjaković nije dao konkretan odgovor no iz njega se da iščitati čime u Vladi nisu zadovoljni.

“Nije samo državni odvjetnik odgovoran za procese koji nas muče i koji su pod lupom javnosti. Mi ćemo raditi novi Zakon o kaznenom postupku, pokušati propisati nove rokove i poraditi tamo gdje je procedura manjkava. Sada imamo da od 10 optužnica 9 završi osuđujućim presudama, što je odlično, međutim, veliki procesi zbog svoje složenosti stvaraju dojam da nije tako. Hoćemo napredak i još bolje rezultate”, kazao je Bošnjaković.

Podsjetimo, Državnoodvjetničko vijeće imenovalo je Dražena Jelenića zamjenikom državnog odvjetnika na svojoj 9. sjednici održanoj 17. lipnja 2011., a na dužnost zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske prisegnuo je u srpnju 2011.

Uskoro opširnije…