Bogat tjedan u Saboru: Stižu Cvitan, Dalić i Peruško

Vijesti 17. tra 201812:35 > 12:42
Podijeli:
Izvor: N1 (ilustracija)

Hrvatski sabor u srijedu plenarno zasjedanje započinje raspravom o konačnom Prijedlogu zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, do kraja tjedna očekuje ih i rasprava o izvješćima o radu državnog odvjetništva za 2015. i 2016. i prestavljanje novog glavnog državnog odvjetnika na Odboru za pravosuđe.

Na Odboru za gospodarstvo potpredsjednica Vlade Martina Dalić i izvanredni povjerenik za Agrokor Fabrisa Peruško trebali bi podnijeti izviješće o poslovanju te kompanije.

Izmjene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji trebale bi, ističe Vlada, pridonijeti uvođenju reda i pravne sigurnosti u sustav profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Konačnim prijedlogom zakona centre za profesionalnu rehabilitaciju osniva isključivo Rebublika Hrvatska, a osnivačka prava i dužnosti u njezino ime obavljat će putem nadležnog Ministarstva za rad.

Preuzimanjem osnivačkih prava nad centrima za profesionalnu rehabilitaciju (Zagreb, Osijek, Rijeka i Split prema dogovoru o preuzimanju osnivačkih prava s 1. siječnja 2019. godine) ujednačit će se njihov položaj.

Sutra bi se trebala održati sjednica Odbora za gospodarstvo. Izvješće o poslovanju Agrokora na njoj bi trebala podnijeti potpredsjednica Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić i izvanredni Vladin povjerenik za Agrokor Fabris Peruško.

Uvrštavanje izvješća o radu Državnog odvjetništva za 2015. na ovotjedni saborski dnevni red zatražio je prošloga tjedna Živi zid s 30 zastupničkih potpisa, testirajući tako praktičnu primjenu odredbi novog saborskog Poslovnika koje su nedavno stupile na snagu.

“Potpisi skupljeni bez HDZ-a i bez SDP-a. Dovukli smo Dinka Cvitana u Sabor i dat će informacije o Agrokoru i svim drugim nedjelima i kriminalima”, poručio je u petak Živi zid na Facebooku.

Kako je Vlada danas predložila Dražena Jelenića za nasljednika Dinka Cvitana, kojemu 24. travnja ističe mandat, za očekivati je tijekom ovog tjedna i sjednicu Odbora za pravosuđe na kojoj bi se Jelenić trebao predstaviti članovima matičnog odbora, a potom i saborsku raspravu te glasovanje o novom glavnom državnom odvjetniku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.