MVEP: 'Aleksandar Vulin nije dobrodošao u RH do daljnjega'

Vijesti 21. tra 201820:16 > 20:23
N1

Ministarstvo vanjskih poslova RH oglasilo se o mogućem sutrašnjem dolasku srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina u Mlaku kod Jasenovca.

 Priopćenje Ministarstva prenosimo u cijelosti:

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske danas je notom koja je upućena Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu osudilo današnju izjavu ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina u kojoj tvrdi da o njegovom dolasku u Republiku Hrvatsku „… može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri.“

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u noti podsjetilo da je Republika Hrvatska suverena država, članica Europske unije i NATO-a, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima.

Spominjanje vrhovnog zapovjednika Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Republiku Hrvatsku je neprimjeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske.

Nakon sramotnog izgreda koji se 18. travnja 2018. godine dogodio u Narodnoj skupštini Republike Srbije prilikom službenog posjeta predsjednika Hrvatskog sabora, ova izjava ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina predstavlja dodatnu provokaciju koja sigurno ne pridonosi razvoju dobrosusjedskih odnosa i punog međusobnog uvažavanja.

Zbog gore citirane izjave ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin do daljnjega nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku”, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova i europskih poslova naslovljenom “Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku do daljnjega”.

Podsjetimo, sutra se održava državna komemoracija u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac, kao i preživjele zatočenice i zatočenike logora u Spomen-području Jasenovac. 

Premijer Andrej Plenković izjavio je ranije u subotu u Zagrebu, komentirajući mogući dolazak srpskog ministra Aleksandra Vulina u nedjelju na područje Jasenovca, da to ne bi bilo dobro rješenje zbog njegovih ranijih neprihvatljivih izjava.

„Što se tiče najavljenog dolaska ministra Vulina u Hrvatsku, mi očekujemo da svatko tko dolazi u Hrvatsku poštuje hrvatsku državu, a on je znao prilikom svojih boravaka imati neprimjerene i uvredljive izjave i nismo sigurni da je u ovakvom trenutku to najbolje rješenje”, rekao je Plenković novinarima na izbornom saboru akademske zajednice Hrvatske demokratske zajednice ‘Ante Starčević’”.

Više čitajte OVDJE.

Podsjetimo, ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić za N1 je u petak komentirala mogući dolazak srpskog ministra obrane Aleksandra Vulina u Hrvatsku.

‘Postoje naznake da će ministar Vulin doći u Hrvatsku, ja zaista ne znam ima li on namjeru ili ne u kontekstu sad ovog teškog incidenta koji se dogodio. Ministar Vulin je poznat po nekad neodmjerenoj i zapaljivoj retorici. Mislimo da takva vrsta retorike i takva vrsta ponovnih nekih izjava u Hrvatskoj, sigurno ne bi pridonijela našim odnosima tako da očekujemo od srbijanske vlade da bude odgovorna u ovom trenutku.

Dakle, mi sigurno želimo graditi bolje odnose s Republikom Srbijom, vjerujemo da bi to trebala biti i želja druge strane, ona je deklarativno takva, i u tom smislu mislim da bilo kakva posjeta, bilo kojeg dužnosnika sa strane Srbije treba biti – dakle odluka o tome hoće li Vulin doći u Hrvatsku ili ne – treba biti mjerena na takav način”, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Cijeli intervju naše Anke Bilić Keserović s ministricom Pejčinović Burić gledajte u TNT-u u nedjelju od 9 do 12 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.