Osijek mijenja sustav naplate odvoza otpada

Vijesti 24. tra 201820:45 > 20:48
Ilustracija

Da puno toga Hrvatska treba počistiti u svom dvorištu, poručuje nam Europska unija, koja od nas traži da recikliramo najmanje 50 posto svoga otpada.

Od velikih hrvatskih gradova najbliže se brojci od 50 posto približio Osijek. Nakon 8 godina odvojenog prikupljanja otpada, Osječani uvode i naplatu – plaćaš onoliko koliko onečistiš.

Iako već 8 godina razvrstavaju otpad i pri tom recikliraju, Osječani odvaz smeća plaćaju po broju članova kućanstva. No, to bi se uskoro trebalo promijeniti. Osijek uvodi novi načan naplate, piše Dnevnik.hr.

“Ovaj sustav sada ne prepoznaje jednočlanu, dvočlanu, tročlanu obitelj. On prepoznaje posudu, veličinu posude i broj odvoza”, pojašnjava Stevo Anetić iz osječkog Unikoma.

Osječani će odvoz smeća plaćati po principu plaćaš onoliko koliko onečistiš. Za kantu od 120 litara svako kućanstvo plaćati će paušal od 30,5 kuna. Na tu cijenu dodaje se 6 kuna po odvozu. S tim da građani sami odlučuju koliko će im se puta na mjesec odvoziti smeće. Jednom (36,5kn ), dva puta (42,5kn ), tri puta (48,5 kn), četiri puta (54,5kn ). Papir, plastika i kompost odvoze se besplatno.

Osiječani recikliraju 30 posto otpada. Europa traži 50 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.