Zmije su aktivnije, budite na oprezu! Ubijanje – zabranjeno

Vijesti 26. tra 201807:57 > 08:02
youtube/screenshot

U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija, a tri su otrovne - poskok, riđovka i planinski žutokrug. Od njih vreba najveća opasnost za ljude.

Na društvenim mrežama ovih dana pojavljuje se sve više fotografija poskoka koji gmižu šumskim putevima, često isprepletenih s još jednim poskokom. Dušan Jelić s Hrvatskog instituta za biološku raznolikost objašnjava da su zmije sve aktivnije jer im je sezona parenja.

‘Travanj i svibanj vrijeme je kada se zmije okupljaju zbog parenja, na otvorenim i osunčanim mjestima te na rubovima šuma. No razdoblje parenja traje kratko i već početkom ljeta njihova se aktivnost smanjuje’, kaže Jelić.

Kako je zatoplilo, zmije postaju aktivnije i često ih se može vidjeti u prirodi. Zato treba biti naročito oprezan, kaže uzgajivač zmija Neven Vrbanić iz Zagreba za 24sata.

‘Gotovo sve bolnice s područja gdje je raširen poskok imaju protuotrov. Ako vas ugrize, krećite se što manje kako bi srce što sporije kucalo. Tako se otrov ne širi tijelom brzo. Kod zdravog čovjeka u većini slučajeva ugriz nije smrtonosan’, kaže Vrbanić.

Podsjetimo, u Hrvatskoj se zmije ne smije ubijati jer su zaštićene zakonom.