U Bruxellesu rasprava Hrvatske i Slovenije o arbitraži

Vijesti 02. svi 201807:36 > 07:39
N1

Europska komisija sazvala je usmeno izjašnjavanje Hrvatske i Slovenije o slovenskoj tvrdnji da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke krši europsko i međunarodno pravo. Prethodno su se o tome obje države očitovale pismeno.

Podsjetimo, Slovenija ustraje u tužbi Hrvatske pred Sudom Europske unije zbog neprovođenja arbitražne presude o granici. Prvi korak prema tom procesu je saslušanje dviju strana u Europskoj komisiji, nakon čega bi Komisija trebala odlučiti hoće li sama preuzeti tužbu protiv Hrvatske ili će taj predmet ostaviti Sloveniji.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec usprkos najavama neće osobno u Bruxelles, a i od same rasprave ne očekuje mnogo, dok Hrvatska nastoji ostaviti dojam smirenosti.

Iako će Komisija nakon današnje rasprave odlučivati o tome hoće li sama pokrenuti postupak pred Sudom, njezin stav svakako će biti signal objema stranama.

 Slovenci najavljuju da će ići pred Sud u Luxemburgu čak i ako ih Komisija ne podrži. U tamošnjoj javnosti raspravlja se koliko je tužba kvalitetno pripremljena, je li struka dovoljno uključena, i je li uopće prije devet godina trebalo pristati na arbitražu.

Premijer Cerar u to se vrijeme kao pravni stručnjak zalagao za nastavak blokade hrvatskog pristupa EU. Istovremeno, hrvatska strana, iako može biti poprilično zadovoljna sadržajem presude, ograničena je odlukom Hrvatskog sabora o napuštanju procesa. Novi pokušaj dogovora očekivati možemo za koji mjesec, nakon slovenskih parlamentarnih izbora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.