Biskupi šute, Glas Koncila zagovara izmjenu izbornog zakona

Vijesti 08. svi 201809:15 > 09:24
Dusko Jaramaz/PIXSELL (ilustracija)

Šest dana uoči početka prikupljanja potpisa za referendum o izmjeni izbornih pravila koji organizira inicijativa “Narod odlučuje”, dvije velike stranke - HDZ i SDP - referendumu se protive, no čini se da bi podršku mogla dati Katolička crkva.

Ivan Miklenić, urednik Glasa Koncila, objavio je uvodnik u kojem je pozvao da se podrži referendum o izmjenama izbornog sustava. Miklenić je istaknuo manjkavosti postojećih izbornih pravila te naglasio da inicijativa “Narod odlučuje” pitanjima za referendum inicira tek djelomičnu promjenu izbornog zakonodavstva, ali istaknuo: “Ako bi to bio prvi korak prema svestranoj i bitnoj reformi državnopravnoga ustroja RH, trebalo bi ga, sa stajališta zagovaranja općega dobra, odnosno zagovaranja legalnih i legitimnih hrvatskih nacionalnih interesa, pozdraviti i podržati.”

Premda se službeni stav biskupa još čeka, Miklenićev uvodnik signalizira smjer u kojem bi moglo ići njihovo razmišljanje, a pretpostavlja se da bi biskupi mogli dozvoliti da se ispred crkvi prikuplja potpise za referendum (od 13. do 27. svibnja), kao i za ranijeg referenduma kada je “U ime obitelji” prije četiri godine pokušala mijenjati izborno zakonodavstvo, piše Večernji list.

Tada je utvrđeno da 380.000 skupljenih potpisa ne čini 10 posto upisanih birača, sada bi taj broj potpisa bio dovoljan. U HDZ-u pomno prate što rade desne udruge koje su protestirale i protiv Istanbulske konvencije, pa su vodeći ljudi stranke predložene promjene nazvali destabilizacijom političkog i stranačkog sustava. Inzistiranjem na ratifikaciji Istanbulske konvencije Plenković je mobilizirao protiv sebe desne udruge, Crkvu, ali i stranačku oporbu.

No referendum podržavaju “Neovisni za Hrvatsku” predvođeni Zlatkom Hasanbegovićem i Brunom Esih koji su nekad bili dio HDZ-a. “Iz načelnih političkih razloga podržavamo referendum i pozivamo građane da ga i oni podupru svojim potpisima. Upravo sam pročitao izjavu gospodina Jandrokovića koji je došao do epohalnog otkrića da je glavna namjera te inicijative oslabiti postojeći politički sustav čiji je on paradigmatski izdanak”, rekao je Večernjem listu Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.