Ovo su izdvojena mišljenja ustavnih sudaca o Lex Agrokor

Vijesti 08. svi 201810:54 > 10:59
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Lex Agrokor je u skladu s Ustavom, odlučio je Ustavni sud, no troje ustavnih sudaca - sutkinja Lovorka Kušan te suci Goran Selanec i Andrej Abramović priložili su izdvojeno mišljenje u kojem se ne slažu s Rješenjem - tvrde da “značajan broj odredbi Zakona” nije u skladu s Ustavom RH.

Ustavni sudac Andrej Abramović smatra da se “potreba za donošenjem zakona temeljila na proizvoljnim, neprovjerenim i dokazima i potkrijepljenim tvrdnjama”, iznio je u svojem izdvojenom mišljenju.

N1


Abramović je izrazio i “skepsu nad situacijom kada država sama argumentira potrebu donošenja novog propisa razlogom vlastitog lošeg zakonodavstva” podsjetivši da je Stečajni zakon iz 2015. donesen upravo radi razloga koje zakonodavac navodi kao razlog donošenja. 

N1


Izdvojena mišljenja priložili su i sutkinja Lovorka Kušan te sudac Goran Selanec, a dok se oni slažu s većinom kolega “da je cilj radi kojeg je Zakon donesen legitiman”, ali da “Zakon predstavlja nerazmjerno ograničavanje ustavnog jamstva poduzetničke slobode” te “temeljnog prava na djelotvornu sudsku zaštitu”, Abramović osporava i cilj zakona.

N1


Podsjetimo, Ustavni sud danas je objavio da je Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatiji kao lex Agrokor, u skladu s Ustavom.



Više čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.