Zbog "osvježivača zraka" 6 maloljetnika završilo u bolnici

Vijesti 10. svi 201812:36 > 12:40
Ilustracija

Zbog posljedica izazvanih konzumacijom (pušenjem) droga u tzv. "osvježivačima zraka", u osječkom KBC-u je u samo tjedan dana primljeno šestero maloljetnika u dobi od 13,5 do 17 godina, izvijestili su u četvrtak iz te bolnice te upozorili kako konzumacija droge na takav način može biti i opasna po život.

Pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Katarina Dodig Ćurković ističe kako su djeca zaprimljena s različitim kliničkim slikama i simptomima, među kojima su nekotrolirano agresivno ponašanje, gubitak realnosti, dezorijentacija u vremenu i prostoru, visok krvni tlak, uznemirenost, halucinacije, osjećaj da će ih netko napasti.

Upozorila je kako maloljetnici ponekad, uz tzv. “osvježivače zraka”, znaju uzeti i neku drugu drogu te u takvim situacijama potencijalno svi mogu biti životno ugroženi ako na vrijeme ne dobiju medicinsku pomoć. Podsjetila je, naime, na slučaj 14-godišnjeg dječaka u Zagrebu koji je prošle godine umro.

To nije “osvježivač zraka”, nego droga

Napomenula je kako “osvježivači zraka” sadrže, uz ostalo, derivate THC-a, odnosno kemijski izmijenjen i znatno pojačan ekstrakt marihuane, te istaknula kako stoga nije riječ o osvježivaču, nego o drogi, pri čemu problem predstavlja to što su takve supstance jeftine i dostupne maloljetnicima, a do informacija o njima dolaze i preko društvenih mreža, izvan dohvata roditeljskog nadzora.

Dodig Ćurković upozorava i na slučajeve kada je netko od starijih članova obitelji višegodišnji konzument nekih psihoaktivnih tvari.

Smatra kako se o korištenju tzv. “osvježivača zraka” dosta govorilo u početku, kada se taj problem pojavio, ali da je s vremenom to palo u zaborav, iako drži su se dobne granice korisnika takvih supstanci značajno spustile.

Apel roditeljima da obrate više pozornosti što im djeca rade

Apelirala je na roditelje da više obrate pozornost što im rade djeca i tko su im prijatelji, da djeci objasne kako “nije ‘cool’ s 13 godina imati cigaretu ili alkohol”, da ne trebaju uzimati sve što im se ponudi kako bi bili prihvaćeni u društvu u kojem se nalaze, te da ima pametnijih sredstava relaksacije, poput bavljenja sportom.

Liječnici i policija upozoravaju kako se takva sintetska ulična droga legalno prodaje u pakiranjima aromatskih trava, od kuda i naziv “osvježivači zraka” ili “herbal mix”. Paketići su raznih dizajna i naziva, poput Spice, Galaxy, Vertex, Incense, Bunga-Bunga, Zombi, Scooby Snax, Solar Super i drugi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.