RH po kvaliteti fakulteta prestigle Rumunjska i Bugarska

Vijesti 11. svi 201816:05 > 16:10
Tomislav Miletic/PIXSELL

Po kvaliteti sustava visokog obrazovanja Hrvatska je ove godine završila na 45. mjestu od ukupno 50 zemalja koje je ocjenjivala međunarodna mreža sveučilišta Universitas 21.

Rangiranje je obavljeno na temelju procjena resursa, zakonsko-regulatorskih uvjeta, povezanosti i znanstvene produkcije, odnosno outputa.

Hrvatska je u odnosu na prošlu godinu pala za dva mjesta, a prestigle su nas Rumunjska i Bugarska pa smo sada najgori od svih europskih država koje su ocjenjivane u ovom istraživanju.

Od država regije ispred nas se na 42. mjestu našla Srbija, Mađarska je 36., Slovenija 29., Italija 28., a Austrija je zauzela visoko 11. mjesto.

Na vrhu ljestvice je SAD, a slijede je Švicarska, Velika Britanija, Švedska i Danska, države koje imaju najvišu kvalitetu visokog obrazovanja.

Na ovogodišnjoj ljestvici Hrvatska je po resursima na 43. mjestu, 48. po zakonsko-regulatorskim uvjetima, 42. po povezanosti i 41. po znanstvenoj produkciji.

Po znanstvenoj produkciji smo pali za 7 mjesta jer više nemamo sveučilište u 500 najboljih na Šangajskoj listi. Iz TOP 500 po toj listi je u 2017. godini ispalo Zagrebačko sveučilište koje se godinu ranije nalazilo između 400. i 500. mjesta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.