Peruško: Nagodbu će donijeti privremeno vjerovničko vijeće

Vijesti 18. svi 201813:56 > 13:59
N1

Odluku o nagodbi donijet će privremeno vjerovničko vijeće, a troškovi savjetnika poimence će biti objavljeni na kraju postupka, kazao je izvanredni povjerenik u Agrokor Fabris Peruško odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji.

“Privremeno će biti”, rekao je Peruško našem reporteru Ivanu Hrstiću na pitanje o tome koje će vijeće donijeti odluku o nagodbi.

Upitan zašto, Peruško je kratko odgovorio da “nema vremena”, dodavši da nije točno ono što je Franck tvrdio u svojim priopćenjima ranijih dana.

Postupak procesa implementacije nagodbe se definira ugovorom koji trenutno pišemo, rekao je Peruško.

Što se tiče savjetnika i novca, podsjetio je da je u utorak održana konferencija za medije s vjerovnicima koji su, kaže, poslali jasnu poruku da su svjesni troškova i da su bili potrebni da bi se proces dovelo do kraja.

Danas sam govorio o upravljanju i dostupnosti podataka i da bi se nešto što je nastajalo 20 godina, kao i dugovi, i isprepletena struktura riješila u godinu dana, ustanovile tražbine i postigla nagodba trebao je velik broj ljudi, kazao je Peruško.

Vjerovnici su rekli da shvaćaju taj proces i da im nisu problematični troškovi nastali u procesu, mi smo rekli da ćemo objaviti troškove savjetnika, i to na kraju postupka ćemo i učiniti kako bismo pokušali javnost usmjeriti na glavne probleme ovoga procesa da se riješe osporavanja tražbina u taktičnom smislu i da se dovrši tekst nagodbe, istaknuo je izvanredni povjerenik.

Imamo vrlo kratak rok, danas će biti gotova prva verzija krajnjeg ugovora koji ćemo objaviti idući tjedan i volio bih da postoji širi konsenzus oko toga da nam se pomogne oko nagodbe, poručio je.

Nakon dolaska nove izvanredne uprave napravili smo određene promjene sa savjetnicima , određene procese promjene i promijenjeni su aranžmani što znači da smo određenim savjetničkim timovima kojima se promijenio opseg posla smanjiili njihove fee, kazao je Peruško.
Pitanje je mogu li se priključiti Adris i Franck, a na njega je odvratio kazavši da se radi na tome da pridobije čim veći konsenzus vjerovnika i s tim se firmama aktivno razgovara.

Upitan za plaću i naknadu savjetnika, rekao je da je njegova plaća poznata – 71.000 kuna iako se nije mogao sjetiti u lipu, kako je rekao te da je javno objavljena od prvoga dana i definirana zakonom, do kraja izvanredne uprave te da nema bonusa.

Opetovao je da se troškovi savjetnika objavljuju svaki mjesec i na kraju postupka u dogovoru s vjerovnicima će biti objavljeni poimence. Ustvrdio je i da troškovi tijekom procesa variraju – na početku su bile veće ekipe i veći troškovi, a potom je jedan dio savjetnika otpao i došli su drugi, a u finalnom dijelu nagodbe troškovi će opet poskočiti i na kraju ćemo završiti na tome da će oni biti jedan posto ukupnog duga Agrokora što je donekle ispod sličnh procesa koji se vode u sličnim kompanijama, a fee varira od kompanije do kompanije, u prosjeku je smanjen od 10 do 30 posto.

Upitan za sastanak na kojem je Marica Vidaković, Peruško je kazao da je finaliziran prvi tekst nagodbe i misli da ona ima najzahtjevniji posao jer je njezina grupa vjerovnika najheterogenija i zahtjevno je s njom komunicirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.