Ministarstvo: Radimo na bržoj isplati osobnih invalidnina

Vijesti 21. svi 201814:36 > 14:40
Ilustracija

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku istaknulo je u ponedjeljak da poduzima sve mjere kako bi osiguralo potrebne preduvjete za što bržu isplatu prava na osobnu invalidninu i doplatak za pomoć i njegu u povećanom iznosu od 1. travnja, a na što je upozorila građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom".

Građanska inicijativa “Pomozimo djeci s invaliditetom” u ponedjeljak je upozorila na probleme s isplatom povećane osobne invalidnine i doplatka za tuđu pomoć i njegu budući da brojne osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama još nisu dobili povećanje od 250 kuna osobne invalidnine zbog preopterećenosti u centrima za socijalnu skrb. 

Iz inicijative su, između ostalog, izrazili zabrinutost i hoće li sve osobe s invaliditetom dobiti zaostatke od 1. travnja ili će uvećanu osobnu invalidninu dobiti od dana pokretanja postupka.

“Svi centri za socijalnu skrb su na vrijeme dobili uputu ovog Ministarstva da žurno pokrenu postupke kako bi se korisnicima osiguralo navedeno povećanje, ukoliko i nadalje ispunjavaju uvjete sukladno Zakonu. Dio korisnika nije još zaprimio povećanje jer je postupak još u tijeku. Ukoliko i nadalje zadovoljavaju uvjete, naknadno će zaprimiti povećani iznos počevši od 1. travnja. Znači, svi korisnici koji ispunjavanju uvjete dobit će sve zaostale iznose od 1. travnja”, stoji u priopćenju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (MDOMSP).

S obzirom da navedeno povećanje iznosa nije moguće ostvariti bez provođenja upravnog postupka i donošenja novog rješenja, jer se mijenjao postotak od osnovice, a ne osnovica, Ministarstvo je uputilo svim centrima za socijalnu skrb Smjernice o postupanju u primjeni Zakona o socijalnoj skrbi 30. siječnja.

“Također, svakodnevno odgovara na upite centara za socijalnu skrb i prati izvršenje kako bi se što žurnije osiguralo korisnicima navedeno povećanje. Imajući u vidu velik broj korisnika koji ostvaruju pravo na osobnu invalidninu i pravo na doplatak za tuđu pomoć i njegu, poduzimamo sve mjere kako bismo osigurali potrebne preduvjete za što bržu isplatu prava na osobnu invalidninu i doplatak za pomoć i njegu u povećanom iznosu od 1. travnja”, navodi Ministarstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.