'Želimo odmah konkurentno obrazovanje i možemo ga imati'

Vijesti 23. svi 201814:34 > 14:41
Nikola Čutuk/PIXSELL

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo izjavio je da Hrvatska želi odmah konkurentno i bolje obrazovanje kako bi se mladim ljudima omogućilo da rade u svojoj zemlji te je dodao kako ga "možemo imati odmah".

“Imamo za to mogućnosti i zato smo tu”, rekao je Prskalo u srijedu nakon posjeta Zagrebačkoj županiji, gdje je sa županom Stjepanom Kožićem i suradnicima razgovarao o razvoju srednjoškolskoga strukovnog obrazovanja i osnutku regionalnih centara kompetentnosti.

“Imamo zastarjeli sustav strukovnog obrazovanja i želimo ga napraviti da bude kompetentan i sličan onome u zemljama Europske unije”, rekao je Prskalo, koji radi toga obilazi 271 školu u većini županija.

“Novac nam je na raspolaganju i ministarstvo ga želi plasirati odmah jer vrijeme ‘curi’ i još imam obići škole u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji”, rekao je pomoćnik ministrice, koji je u toj kampanji uzeo geslo Andyja Warhola: “Kažu da vrijeme donosi promjene, no zapravo ih moraš učiniti sam.”

“Zato posjećujem županije i dajem im poticaj da prijave svoje škole. Imamo četiri tjedna za izradu razvojnih planova i dogovoreno je da će za to vrijeme ljudi u Zagrebačkoj županiji razraditi svoje planove i poslati ih u Ministarstvo obrazovanja”, istaknuo je pomoćnik ministrice obrazovanja.

“Siguran sam da će Zagrebačka županija imati dovoljno prijava da se odaberu naši programi”

“Danas smo dogovorili obilazak svih strukovnih škola, da vidimo uvjete u kojima rade, a osim ovoga programa, postoji mogućnost da se kroz STEM područje financira opremanje kabineta za nastavu iz biologije, kemije, fizike i sličnih”, rekao je pomoćnik ministrice, koji je u obrazovnim krugovima poznat kao ravnatelj strukovne škole u Slavonskom Brodu, koja je, zahvaljujući europskom novcu, postala ozbiljan poslovni partner mnogim subjektima u Slavoniji i sjevernoj Hrvatskoj.

Nakon sastanka, na kojem su bili ravnatelji srednjih škola i predstavnici obrtničkih komora, župan Kožić rekao je kako se nada da će biti interesa da se škole u jednoj županiji ili više njih povežu oko jednog centra kompetentnosti važnog za to područje.

“Kao županija smo zainteresirani da se javi što veći broj programa jer smo uvijek pomagali strukovno obrazovanje, a ovoga časa su za to na raspolaganju financijska sredstva”, istaknuo je Kožić i zaključio: “Siguran sam da će Zagrebačka županija imati dovoljno prijava da se odaberu naši programi”.

Za financiranje reforme strukovnog obrazovanja koja se odnosi na razvoj centara kompetentnosti na raspolaganju je 130 milijuna eura, od čega iz operativnih programa Europske unije 113 milijuna eura te iz Hrvatske 17 milijuna.

Centri kompetentnosti su mjesta izvrsnog obrazovanja mladih ljudi, atraktivnog obrazovanja i izvrsnih nastavnika, i znatnog uključivanja gospodarstva i lokalnih sredina u obrazovanje, rekao je Prskalo.

Potencijalni centri na temelju 66 kriterija za dosadašnje rezultate škola mogu skupiti 225 bodova, a za svoj razvojni plan moći će ih skupiti još 108. Tako će moći na pet godina dobiti akreditaciju za centar kompetentnosti.

Centru izvrsnosti imaju za cilj redovito strukovno obrazovanje, stručno usavršavanja i cjeloživotno učenje, i u prvoj fazi usmjerenost na sektore turizma i ugostiteljstva, strojarstva, elektrotehnike, informacijske i komunikacijske tehnologije, poljoprivrede i zdravstva, rečeno je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.