Plenković: Ja nisam zvao Šavorića, pozvan je iz Vlade

Vijesti 24. svi 201817:34 > 17:37
N1

Uoči izvještajnog sabora HDZ-a, Središnji odbor stranke počeo je u četvrtak poslijepodne sjednicu nešto poslije 16 sati, a na dnevnom redu je nacrt novog stranačkog statuta, koji će biti tema i izvještajnog sabora HDZ-a u subotu, 26. svibnja. Nakon Središnjeg odbora, predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković, dao je izjavu za medije.

Istaknuo je da su razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji, predstavili ključne aspekte Sabora i jednoglasno prihvatili nacrt prijedloga novoga Statuta HDZ-a, što je druga sjednica Središnjeg odbora koja se bavila ovim pitanjem. Mislim da smo u ovih proteklih 4-5 mjeseci zahvaljujući radu skupine imali široki uključiv pristup izradi teksta koji je moderan, onakav kakav treba biti da osuvremeni rad stranke u ovom desetljeću, rekao je Plenković na početku.

Upitan kako će proteći Sabor, Plenković je rekao da neće biti pobune. To je prigoda da raspravimo aktualni trenutak Hrvatske i aktualni trenutak stranke. Preuzeli smo odgovornost za Hrvatsku na svim razinama vlasti, rekao je Plenković. Ako je netko otvoren za dijalog, onda sam to ja. Možete pitati sve kolege, dodao je.

Komentirao je i potez SDP-a, koji ga je prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. “To je njihovo pravo, mislim da je to dio ove političke utakmice koju gledamo na dnevnoj razini”, kazao je Plenković.

Upitan hoće li on koga prijavljivati, Plenković je odgovorio da se on ne bavi prijavljivanjima te da ima puno drugih ljudi koji se time bave.

Komentirao je i odgovor Unex Grupe, koja je za N1 odgovorila da je Šavorić svoj odvjetnički ured besplatno ustupio za snimanje spota “Vjerodostojno”.

Kazao je da nije HDZ dobio besplatno ured na korištenje, nego Unex. HDZ je angažirao agenciju za zakup prostora, organizaciju snimanja spotova, na koji način i kako je agencija regulirala s drugima taj proces nije bio predmet moga interesa niti sam bio u tijeku. Unex je druga strana što se tiče HDZ-a, sve što su oni za nas učinili u toj kampanji je bilo plaćeno, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na izjavu Bože Petrova o tome tko je Šavorića zvao u Vladu, kad je rekao da je Šavorić bio osoba od Plenkovićeva povjerenja.

Petrov jako kreativno govori. U trenutku kada je najveća kriza na pomolu, ne samo da smo angažirali ekonomske i financijske stručnjake da nam na detaljan način prikažu i stanje i moguće posljedice, oni su tražili da se uključe pravnici. U tom trenutku, mislim da je konzultirano više pravnika, nije bilo riječi o pisanju zakona. Mislim da je gospodin Šavorić došao u dobroj volji da pomogne u procesu. Ja ga osobno nisam zvao, pozvan je iz Vlade. Pozvan je nakon konzultacija, kad smo razmišljali tko bi nam mogao doći, ja nisam imao ništa protiv, rekao je Plenković. 

Novinari su ga upitali tko ga je točno zvao iz Vlade. “Što bih ja vama otkrivao takve detalje koji nisu bitni, kojih se na kraju krajeva ni ne sjećam?”, rekao je novinarima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.