'Do 2030. u moru bi moglo biti više plastike nego riba'

Vijesti 29. svi 201811:48 > 12:11
N1

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec za N1 je komentirao odluku Europske komisije da se zabrani upotreba nekih jednokratnih plastičnih proizvoda poput pribora za jelo, čaša i vrećica.

Zastupnik Škrlec ističe da u Europskom parlamentu postoji konsenzus oko bioekonomije te da nije riječ o zabrani nego zamjeni jednokratnih proizvoda na bazi ugljikovodika biorazgradivim i kompostabilnim proizvodima. Kaže kako bi, prema analizi Europske komisije, do 2030. u morima moglo biti više plastike nego riba.  

“Plastika koja nije razgradiva prisutna je u djelovima gdje smo mislili da ljudska noga nije kročila”, naveo je Škrlec koji smatra da se ovoj odluci neće postavljati prepreke u Parlamentu i Europskom vijeću. “Ne samo da će se zadržati radna mjesta, nego će se otvarati nova”, kaže europarlamentarac koji u svemu vidi priliku za hrvatsko gospodarstvo. 

Cilj razvrstavanja otpada nisu veći računi za građane

Osvrnuo se na probleme u kojima se Zagreb našao zbog nerazvrstavanja otpada što bi moglo rezultirati plaćanjem penala Europskoj Uniji. Škrlec kaže da ne treba izmišljati toplu vodu jer postoje europska iskustva i znanja koja treba prilagoditi potrebama grada Zagreba kako ne bi dodatno opterećivali račune građana. Dodaje da bi se to moglo dogoditi u Zagrebu, ali da to nije cilj.

Škrlec se osvrnuo i na donošenje LEX LNG-a poručivši da zakon nije toliko sporan, ali da postoje neki zakulisni igrači. Plutajući LNG trebao bi biti kratkorajno rješenje i trebalo bi se ići na izgradnju kopnenog terminala, poručuje Škrlec i dodaje da se više klora stavlja u vodovod Zagreba nego što bi se ispuštalo iz plutajućeg terminala. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.