"Sad je i jedan zastupnik nacionalnih manjina previše"

Vijesti 30. svi 201810:30 > 10:38
N1

Nakon što je građanska incijativa "Narod odlučuje" na društvenim mrežama u kasnim večernjim satima u utorak pronijela glas da je sakupila dovoljno potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava, u srijedu se od jutra redaju reakcije.

“Pravedno zastupanje svih dijelova društva jedan je od glavnih političkih ciljeva u većini demokracija. Zastupanje manjina, najčešće nacionalnih i jezičnih nastoji se osigurati izbornim sustavom koji će omogućiti njihovo sudjelovanje u parlamentarnome i političkom životu uopće te spriječiti moguću diskriminaciju. Izbor zastupnika nacionalna manjina se u teoriji naziva afirmativnom mjerom koja nikog ne oštećuje, nego omogućava da se u parlamentu čuje glas društvenih skupina, onih čiji se glas inače ne bi mogao čuti”, komentirao je saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević.

Podsjetio je da su “prvi demokratski izbori u samostalnoj Hrvatskoj bili izbori za drugi saziv. Izbori za drugi saziv Zastupničkog doma Sabora Republike Hrvatske održani su 2. kolovoza 1992.. Od ukupno 138 zastupničkih mjesta, zastupnici nacionalnih manjina su razmjerno svom udjelu u stanovništvu (po popisu iz 1981.) u Saboru zauzeli 18 mjesta. Sad je izgleda i jedan previše…..a neki stručnjaci već brišu i birače nacionalnih manjina”. 

Podsjetimo, ranije jutros informaciju da je Inicijativa skupila dovoljno potpisa, komentirao je i ministar uprave Lovro Kuščević: “Utvrdit će se u proceduri je li skupljeno dovoljno potpisa. Čekat ćemo odluku Hrvatskog sabora o tome hoće li uputiti Ustavnom sudu sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti”:

“Škakljivo je na referendumu odlučivati o ljudskim pravima, manjinskim pravima, o međunarodnim obvezama … te stvari treba dobro urediti”, zaključio je Kuščević. 


N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.