"Na Ustavni sud, montirani sud, bit će velik pritisak"

Vijesti 30. svi 201811:43 > 12:24
N1

Nakon što je građanska incijativa "Narod odlučuje" na društvenim mrežama u kasnim večernjim satima u utorak pronijela glas da je sakupila dovoljno potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava, razgovarali smo u srijedu s glavnim koordinatorom Inicijative Zvonimirom Troskotom.

Koliko su potpisa skupili, Troskot nije otkrio, kaže – ne žele igrati na emocije, nego činjenice i točne podatke objavit će u četvrtak u 11 sati.

U razgovoru za N1 odbacio je kritike da Inicijativa ovim referendum za izmjenom izbornih pravila smanjuje prava nacionalnih manjina te tvrdi da su ustavnopravni stručnjaci rekli da tu nema nikakvog smanjenja prava manjina.

Što se tiče mogućeg propitivanja ustavnosti pitanja, ne strahuju. “Mi se ne bojimo. Mi imamo svoje ustavnopravne stručnjake – prije svega to mora ići na Ministarstvo uprave i čekamo što će oni reći i nakon toga će vrlo vjerojatno Sabor po svim naznakama vrlo vjerojatno poslati upit Ustavnom sudu po pitanju ocjene ustavnosti tih pitanja i samim time će Ustavni sud imati velik pritisak s obzirom na to da je riječ o zapravo montiranom sudu – s jedne strane imate suce od SDP-a, odnosno suce od HDZ-a, a znamo da se ni jedni, niti drugi ne slažu s ustavnosti tih pitanja, ali s druge strane imate i dostatan broj potpisa građane Republike Hrvatske koji su glasali da žele te reforme tako da će biti velik pritisak na Ustavni sud”, smatra Troskot.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.