'Ustavni sud treba reći da ne postoje uvjeti za referendum'

Vijesti 31. svi 201810:00 > 10:11
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Profesor ustavnog prava Branko Smerdel komentirao je referendumsku inicijativu "Narod odlučuje".

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” završila je u nedjelju prikupljanje potpisa za referendum o izmjenama izbornog sustava, a da su skupili dovoljno potpisa objavili su na svojoj stranici Facebooku.

Na pitanje je li moguće da je inicijativa zaista prikupila toliko potpisa, prof. dr. Branko Smerdel, predstojnik Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, kaže: “Ne znamo jesu li ih skupili. Kada ih budu predali slijedi provjera u Saboru, a uključuje se i Ministarstvo pravosuđa. Dakle, pričekajmo provjeru potpisa”, prenosi Net.hr

Profesor Smerdel smatra da ova referendumska inicijativa ulazi u same temelje političkog uređenja zemlje. On kaže da “pitanja koja se odnose na prava manjina i njihovih zastupnika ne mogu biti predmet referenduma”. U prijevodu, ako se oduzima pravo manjinama a da ih se nije pitalo, narušava se sam temelj političkog sustava.

“Godinama ustrajno tvrdim i sada ponovno upozoravam: u našem ustavnom sustavu, na državnoj razini, od 16. lipnja 2010. godine, uopće nema uvjeta za valjano referendumsko odlučivanje! Dok je na snazi pravilo prema kojem se odluka na državnom referendumu donosi većinom onih birača koji su glasovali, takvi uvjeti ne postoje”, napisao je Smerdel u Jutarnjem listu.

“Nema nikakvog razloga da se Ustavni sud ne oglasi sada”, kaže Smerdel, govoreći o mogućim zahtjevima za ocjenom ustavnosti referendumskih pitanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.