Crikvenica uvodi plaćanje za buseve s jednodnevnim kupačima

Vijesti 08. lip 201806:30 > 06:34
Ilustracija

Autobusi koji prevoze putnike na jednodnevni izlet u Crikvenicu više neće moći besplatno ulaziti u grad u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna. Umjesto toga prijevoznici će morati kupiti vinjetu koja košta 40.000 kuna za spomenuti period.

Indexu je to potvrdila glasnogovornica Grada Crikvenice Tena Peričić, koja je rekla da se tom odlukom nadaju smanjiti broj turista vikendom.

Rekla je da je Grad već dugo vremena razmišljao o toj odluci jer je, kaže, vrijeme da se uvede red.

“Autobusi će s vinjetom moći ući u grad i za njih će biti osiguran parking na kojem će iskrcavati i ukrcavati putnike te biti parkirani. Dosad je bila praksa da putnike ostavljaju nasred ceste, čime su ugrožavali sigurnost i putnika i ostalih sudionika u prometu.

Odluka se sprema već duže vrijeme i nismo je donijeli preko noći, postoji problem sigurnosti. Vikendom je prevelika frekvencija ljudi. Ovom odlukom omogućit će se veća kvaliteta i sigurnost te standard kvalitete”, rekla je Peričić.

Kaže i kako su proveli savjetovanje s javnošću. Tako su, dodaje, proveli neformalnu anketu na Facebooku među 6000 ljudi, a oko 75 posto bilo je za vinjetu.

“Nije nam cilj da autobusi ne dolaze, nego da uvedemo red i kontrolu. Napravili smo izračun i iako na prvu 40.000 kuna zvuči puno, prema našim kalkulacijama, ispalo je da za prijevoznike to znači 10 do 15 kuna povećanje cijene po putniku, to nije neki veliki iznos. Stvar je u tome što smo napokon morali regulirati promet, a tako i zaštititi one koji dolaze ovdje na duži odmor”, rekla je Peričić za Index.