Izbori u ZG SDP-u: Hrestak i Maras u drugom krugu

Vijesti 10. lip 201813:34 > 20:33
N1

Zagrebački SDP u nedjelju je proveo izbore za čelništvo gradske organizacije. Za predsjednika zagrebačkog SDP-a natjecalo se petero kandidata - Alen Čičak, Denis Hrestak, Aleksandra Kolarić, Gordan Maras i Rade Nesvanulica. Prema neslužbenim rezultatima u drugi krug ušli su Hrestak i Maras.

Prema neslužbenim podacima u drugom krugu će se za predsjednika zagrebačkog SDP-a natjecati Denis Hrestak i Gordan Maras. Prema konačnim neslužbenim rezultatima Hrestak  je dobio 576 glasova, Maras 443 glasova, Kolarić 328, Čičak 160, a  Nesvanulica 6.

Denis Hrestak se posebno zahvalio svima onima koji su “glasovali za bolji SDP”. “Nadam se da će u drugom krugu izlaznost biti veća”, rekao je Hrestak i dodao kako se kandidirao s dva cilja. “Prvi cilj je smiriti i ujediniti stranku, a drugi je osvojiti vlast u gradu Zagrebu. Mislim da smo danas korak bliže ostvarenju tih ciljeva”, kazao je Hrestak.

Gordan Maras je u središnjici gradskog SDP-a kazao da su rezultati očekivani. “Drago mi je da su SDP-ovci i SDP-ovke Zagreba odlučili da neće prihvatiti nametanje jednog kandidata nego ćemo ići u drugi krug”, rekao je Maras.

“Velika većina članica i članova SDP-a odlučila se za promjenu. Kandidat kontinuiteta nije dobio ni približno broj glasova koje je mislio da će dobiti”, rekao je Maras te dodao da građani zaslužuju “bolji SDP i u Zagrebu i u Hrvatskoj”.

Rekao je da kako sada stvari stoje, on ide u drugi krug. “Ja sam pobjednik prvog kruga jer rezultat koji je ostvario kandidat kontinuiteta, sami ćete procjeniti koliko je realan”, rekao je Maras.

Aleksandra Kolarić je čestitala kandidatima koji su ušli u drugi krug. “Zahvaljujem svakom članu i članici SDP-a koji je glasovao za mene i moju ekipu. Posebno čestitam onima koji su kandidati promjene, a ušli su u Gradski odbor i Predsjedništvo”, kazala je Kolarić te pozvala sve da izađu u drugi krug.  “Pozivam sve članove i članice SDP-a da u drugom krugu glasaju za onog kandidata koji može vjerodostojno dignuti socijaldemokraciju u Zagrebu i u našem društvu na noge”, kazala je Kolarić.

Aleksandra Kolarić je na Facebooku objavila da su danas izgubili, ali da su “stvorili program i tim koji moze povući SDP Zagreba naprijed”.

Ivan Lešković, predsjednik izborne komisije zagrebačkog SDP-a rekao je za N1, da je do 17.30 sati na glasovanje izašlo oko 1700 članova SDP-a.

“Izlaznost u 17.30 je bila oko 62 posto ili 1700 upisanih članova SDP-a sa mogućnošću glasanja na ovim izborima”, kazao je Lešković. Na pitanje je li bilo incidenata na biralištima, Lešković je rekao da nije i da nije bilo čak niti prigovora. Bilo je upita oko članova koji nisu platili članarinu pa nisu mogli glasovati na izborima.

SDP u Zagrebu ima oko 5500 članova, a pravo glasa na izborima je imalo njih 2500, s obzirom na odluku Glavnog odbora da izborima mogu pristupiti samo oni koji su svoje dugove za članarinu podmirili do dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora. Glasovanje se provodilo u 17 mjesnih odbora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.