Sud 19-godišnjem hakeru iz Zaprešića ukinuo istražni zatvor

Vijesti 14. lip 201811:32 > 11:35
Ilustracija

Mladiću koji je iz Zaprešića vodio najveći svjetski ilegalni internetski servis za kibernetičke napade, 19-godišnjaku inicijala K. R. ukinut je jednomjesečni istražni zatvor, neslužbeno doznajemo.

Kako doznajemo, mladiću nije istekla kazna jednomjesečnog pritvora, nego je odlukom suda ona ukinuta, jer je utvrđeno da nije napadnuta nijedna poslovna banka ni državna institucija.

Podsjetimo, Županijski sud u Velikoj Gorici u travnju je 19-godišnjaku odredio istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo.

Iz sudskog priopćenja doznaje se da je 19-godišnjak od 2015. do 24. travnja 2018. iz obiteljske kuće u Zaprešiću, “upravljao računalnim sustavom dostupnim na internetskim poveznicama htpp://webstresser.co i http://webstresser.org, a koji je postavio na internetski poslužitelj u vlasništvu trgovačkog društva Abelhost iz Nizozemske”.

Taj računalni sustav, kako je istaknuto, “omogućuje korisnicima da za novčani iznos iznajme uslugu izvršavanja DDoS (Distributed Denial-of-Service), napada na web poslužitelje prema izboru korisnika”.

“Takvi napadi označavaju sprječavanje pristupa napadnutom računalom sustavu korištenjem mnogobrojnih korisničkih upita prema krajnjem korisniku koji se nalaze na Internetu”, ističu na sudu, dodajući da je 19-godišnjak “na taj način kroz dulje vremensko razdoblje onemogućavao ili otežavao pristup većem broju računalnih sustava i time na štetu velikog broja korisnika prouzročio neutvrđenu materijalnu štetu”.

Za sebe je pritom navodno pribavio najmanje od 163.75124693 bitcoina približne vrijednosti 1,45 milijuna kuna na dan 24. travnja 2018.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.